Voetbal Vlaanderen mikt op heropstart vanaf 4 januari, eindrondes geschrapt

  Door een Ministerieel Besluit liggen de amateurcompetities in het voetbal al tot minstens 13 december stil, het bestuur van Voetbal Vlaanderen heeft nu beslist om de competitie weer op te starten vanaf 4 januari. "Al blijft elke beslissing op dit moment uiteraard voorwaardelijk."

  Heel wat clubs zaten te wachten op een perspectief voor de rest van het voetbalseizoen. Voetbal Vlaanderen heeft daar nu voor gezorgd door 4 januari als datum voor de heropstart naar voren te schuiven.

   

  De competities in het zaalvoetbal en Futsal kunnen dan al meteen hervat worden, in het veldvoetbal pikken ze aan in het weekend van 9 tot 10 januari. Dit geldt voor alle teams van 2e amateur (officieel 2e nationale) tot 4e provinciale, maar ook voor alle andere recreatieve-, competitieve- en jeugdwedstrijden.

   

  Het bestuur van Voetbal Vlaanderen beseft dat het een heidense klus wordt om alle uitgestelde wedstrijden in te halen en daarom is nu al beslist om dit seizoen geen eindrondes te spelen.

   

  "Op bepaalde zaken hebben we als federatie geen rechtstreekse impact", geeft Voetbal Vlaanderen nog mee. "Elke beslissing blijft voorwaardelijk gezien de constant veranderende coronasituatie." Ook de Franstalige tegenhanger van Voetbal Vlaanderen heeft hetzelfde beslist, waardoor het amateurvoetbal voor de rest van het jaar stilligt in België.

  Normaal gezien moesten die 1/16e finales van de beker op 16 december afgewerkt worden, maar we hebben aan de Pro League gevraagd om dit uit te stellen naar 9 januari.

  Marc Van Craen (Voetbal Vlaanderen)

  "Misschien is dit straks weer achterhaald, maar hoop doet leven"

  "Er zal geen voetbal meer zijn dit jaar en dat zat eraan te komen", zegt Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen. "Tot 13 december waren immers geen trainingen en wedstrijden mogelijk."

   

  Hierna krijgen de clubs nog een drietal weken om zich met trainingen en eventueel oefenmatchen voor te bereiden op de hervatting van het seizoen. "Maar wij beseffen goed dat de Overheid de huidige maatregelen kan verlengen. Wat we nu beslissen, is straks misschien achterhaald. Maar hoop doet leven."

   

  "Het kan dus dat we de huidige timing opnieuw zullen moeten bekijken, maar we willen vandaag al een perspectief geven aan onze clubs."

   

  Wat betreft stijgers en dalers, daar heeft het reglement al rekening mee gehouden. "Als meer dan de helft van de ploegen minstens de helft van de matchen heeft afgewerkt wordt het klassement bij stopzetting als eindklassement beschouwd. Bij minder matchen wordt het seizoen geannuleerd."

   

  En wat dan met de beker, waar enkele amateurclubs tot de 1/16e finales zijn doorgestoten. "Normaal gezien moesten die 1/16e finales op 16 december afgewerkt worden, maar we hebben aan de Pro League gevraagd om dit uit te stellen naar 9 januari. Hopelijk gaan ze erop in."