Competitiestop is geluk bij een ongeluk voor Red Lions: "Bondscoach is blij"

  De Red Lions trainen nu voortdurend samen.

  Het coronavirus heeft de clubcompetities in Nederland en België stilgelegd, maar op internationaal niveau mag hockey nog wel. Deze week spelen de Red Lions nog een interland tegen Nederland, daarna blijven ze samen trainen tot het einde van het jaar. "Hier zijn ook wel veel positieve kanten aan", geeft bondscoach Shane McLeod toe.

  De Red Lions pronken helemaal bovenaan in de Hockey Pro League na twee zeges tegen de Britten. Deze week staat er in Ukkel ook nog een match tegen Nederland op het programma. Dat de nationale ploeg wel nog kan spelen, is dankzij het strenge protocol van de hockeybond.

   

  De internationals zitten al sinds vorige week samen op hotel in een bubbel. "Het is hier best plezant", vertelt kapitein Thomas Briels. "We zijn toch met 20 ongeveer, dat is leuker dan alleen thuis. We kunnen nog spelletjes spelen en veel verschillende mensen zien."

   

  "We zijn heel blij dat we nog kunnen spelen met de nationale ploeg. Dat is een privilege, we zijn daar dankbaar voor. Alles wordt heel voorzichtig aangepakt. We worden regelmatig getest en er is ook geen publiek natuurlijk. Dat is anders dan we het ons hadden voorgesteld, maar het went wel. Iedereen moet hierdoor. We zijn blij dat we nog enigszins een normaal sportleven kunnen hebben."

   

  "We beseffen dat dit een voorrecht is", zegt ook de bondscoach. "We doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden voor iedereen. We volgen altijd de regels van de overheid."

  Het is best plezant op hotel. We zitten hier met 20, dat is beter dan alleen thuis

  "Over een maand zullen we hier de vruchten van beginnen te zien"

  Geen clubcompetitie meer in Nederland en België en dus zullen de Lions voltijds blijven trainen met de nationale ploeg. "Het wordt fulltime trainen met de nationale ploeg, toch zeker heel november", vertelt Briels. "In december hebben we meestal even vrij voor de feestdagen en dan zouden we op stage gaan naar Zuid-Afrika. Maar het is nog afwachten of dat zal mogen. We hopen van wel."

   

  "De coach is stiekem wel blij, denk ik", lacht Briels. "Bij de club zouden we een druk programma hebben. Zeker door de afgelaste matchen zouden er nu dubbele weekends komen. Het is lastig om dat te combineren met de nationale ploeg. Ik denk dat de coach blij is dat hij ons heel veel bij hem heeft."

   

  En de bondscoach geeft zijn kapitein gelijk. "Er zitten veel positieve kanten aan deze situatie", geeft hij toe. "Nu er geen clubhockey meer is, moeten wij als nationale staf wel harder werken om de spelers in de juiste vorm te houden.  Maar het is ook uniek dat ik deze groep nu voltijds in handen heb."

   

  "Het helpt natuurlijk om het coronavirus uit de ploeg te houden, maar ook sportief zal je hier over een maand zeker de vruchten van zien. We kijken er echt wel naar uit. Ze leren ook niet alleen op het hockeyveld, maar ook als ze samen over tactiek spreken met een peper- en zoutvat. Zulke momenten zullen er nu meer zijn en daar willen we echte het beste van maken."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend

  "Spelen zullen doorgaan, maar wellicht in ander format"

  Het grote doel van de Red Lions blijft ook in 2021 olympisch goud. "Ik hoop dat die Spelen een soort van viering worden voor de wereld nadat we hier uit zijn geraakt", vertelt McLeod. "Ik ben er wel van overtuigd dat het zal doorgaan, maar waarschijnlijk zal het format anders zijn."

   

  "Op dit moment zitten we nog maar in stap 1 van onze voorbereiding richting de Spelen. We zitten onderaan de piramide. We geven meer spelers een kans en dan daalt het niveau soms een beetje. Maar tegen december zullen we al een nieuwe stap gezet hebben. En voor Tokio zijn er nog drie of vier te zetten."