Wijnants: "Genk-trainer zal buitenlander zijn, maar liefst niet opnieuw een goeroe"

  Het bestuur van Genk begint opnieuw aan een zoektocht naar een trainer.

  Het plotse vertrek van trainer Jess Thorup was een donderslag bij heldere hemel voor Racing Genk. Stef Wijnants toonde in onze podcast De Tribune begrip voor de keuze van de Deen en dacht al eens na over mogelijke opvolgers.

  "Wat zou jij doen?"

  In zijn wekelijkse analyse legde Peter Vandenbempt maandag uit waarom hij de keuze van Jess Thorup verkeerd vindt, maar de meningen zijn verdeeld.

   

  "Ik ben het inderdaad niet eens met Peter", zei Stef Wijnants. "Ik heb hem dat deze morgen nog gestuurd, ook al begrijp ik zijn stelling over het nakomen van een engagement."

   

  "Maar we moeten wel oppassen om niet te neerbuigend te doen over FC Kopenhagen. Stel je voor dat een Belgische trainer bij Aalborg een voorstel krijgt van Anderlecht of Club Brugge. Wat zou die doen? Wat niet oké is, is dat hij niemand van Genk gebeld heeft en alle werk door zijn manager liet doen."

   

  "Ik heb begrepen dat Thorup een veelvoud van zijn Genkse loon kan verdienen in Denemarken. Geld zal dus een grote rol spelen, maar er is ook het prestige om bij de allergrootste club van zijn land te kunnen werken. Thorup is 50 jaar, zo een kans komt geen zeven keer meer voorbij. En dan is er misschien nog het familiale."

   

  "Wat ik wel altijd wat vreemd gevonden heb, is dat hij geen assistent meenam naar Racing Genk. Tegenwoordig arriveren trainers vaak met een hele entourage. Hannes Wolf had zijn T2 mee - die overigens meer het probleem was dan Wolf zelf blijkbaar -, maar Thorup bracht niemand mee."

  "Nieuwe trainer kent beter iets van Belgische competitie"

  De bestuurders van Racing Genk zullen voor de tweede keer dit seizoen een nieuwe kapitein moeten zoeken om de koers te bepalen. Genk heeft als nadeel dat veel goede trainers in november al een job hebben. Het voordeel van de Limburgers is dat de club geen zinkend schip is.

   

  "Genk staat goed in het klassement en de spelersgroep heeft potentieel, maar ik denk wel dat ze hun nieuwe trainer in het buitenland zullen moeten zoeken", zegt Stef Wijnants.

   

  "Aan Frank Vercauteren zullen ze niet opnieuw denken, die had nog maar pas geen zin. Hein Vanhaezebrouck is ook vrij, maar daar zal AA Gent toch ook bij geïnformeerd hebben. Dus..."

   

  "Op Wouter Vrancken zijn ze ook niet super happig, want die gebruikte de Genkse interesse vorige keer om meer loon te krijgen bij KV Mechelen. En dan kom je weer bij Marc Brys uit, maar Brys hebben ze al twee keer niet kunnen strikken en die wil niet weg bij OH Leuven omdat hij weet dat er daar een goede structuur staat."

  Het zal iets makkelijker zijn om een goede buitenlandse trainer te overtuigen met een ploeg die de top 4 kan halen. En dat kan Genk zeker.

  Dimitri De Condé, technisch directeur van Racing Genk, heeft al aangegeven dat zijn club nood heeft aan een goede people manager. Iemand in de traditie van Aimé Anthuenis, Philippe Clement en Jess Thorup.


  "Het zal iets makkelijker zijn om een goede buitenlandse trainer te overtuigen met een ploeg die de top 4 kan halen. En dat kan Genk zeker. Een probleem kan zijn dat Genk geen fortuinen betaalt aan trainers."


  "Ik hoop vooral dat ze niet vervallen in de fout om opnieuw te kiezen voor een grote goeroe, die het voetbal op een andere manier analyseert. Hij kent beter iets af van de Belgische competitie, denk ik."

  Download de podcast van De Tribune