Thibau Nys (17): "Starten tussen profs vanaf rij 6 is niet evident"

  Thibau Nys moet diep gaan tussen de grote jongens.

  Thibau Nys had uitgekeken naar zijn eerste seizoen bij de beloften, maar corona heeft er meteen een seizoen bij de elite van gemaakt. "Ik ben blij dat we überhaupt nog kunnen crossen, maar met de grote mannen concurreren, is erg zwaar", vertelt de bijna 18-jarige zoon van Sven Nys.

  Thibau Nys won vorig seizoen alles wat er te winnen valt bij de junioren. Crossen tegen beloften van een kop groter ging zijn nieuwe uitdaging worden, maar tijdens de coronacrisis moet de opstapklasse voorlopig met de eliterenners crossen.

   

  "Ik had me verheugd om eindelijk een belofterace te kunnen rijden, maar ik ben sowieso blij dat we kunnen crossen", vertelde Nys junior gisteren tijdens een babbel met de pers. "Bij de profs is het voor mij van de eerste tot de laatste minuut knokken voor mijn plaats."

   

  Dat zal morgen niet anders zijn in de Koppenbergcross, maar in de X²O-trofee stellen ze wel een apart klassement voor de jongeren op.

   

  "Dat geeft die jongens toch een mentale boost, want als je moet blijven crossen tegen profs kan het een jaar langer duren vooraleer je boven water komt", weet vader Sven Nys.


  "Het is wat het is. Voorlopig is het vallen en opstaan en ervaring opdoen voor de beloften."

  Het is wat het is. Voorlopig is het vallen en opstaan en ervaring opdoen voor de beloften.

  Sven Nys

  "Winnen op de Koppenberg zal voor in de toekomst zijn"

  "Zoals het er nu naar uitziet, komen er maar 2 Wereldbekermanches voor beloften aan", vertelt Thibau Nys, die over twee weken 18 jaar wordt.

   

  "Daarin raap ik normaal gezien veel punten. Met die punten schuif ik op in de startorde, nu zal ik weer vanaf rij 6 aan een stevige inhaalrace moeten beginnen en dat is niet evident."


  In Oudenaarde moeten de deelnemers zaterdag meteen de Koppenberg opknallen. "Het zal me krachten kosten", weet de tiener ook, "maar in de Koppenbergcross kom je altijd wel op je plaats terecht. Het is een wedstrijd die je goed kan indelen."


  "Winnen op de Koppenberg zal voor in de toekomst zijn. Hopelijk kan ik de naam Nys er een keer alle eer aandoen", verwijst Thibau naar de 9 zeges van zijn vader en recordhouder Sven Nys.

   

  (lees voort onder de foto)

  Thibau Nys in duel met de twee jaar oudere Ryan Kamp.

  "Het is heel moeilijk en erg zwaar om te concurreren met de grote mannen", gaat Thibau Nys voort. "En het ziet ernaar uit dat we dit seizoen 90 procent samen zullen crossen."

   

  En dus concentreert Nys zich op zijn grootste concurrenten in zijn categorie, maar Ryan Kamp (19), Niels Vandeputte (20) en Toon Vandebosch (21) zijn allemaal minstens twee jaar ouder.