Dirk Van Tichelt: "Sparringpartner? Wil me niet nog eens zwaar blesseren"

  Topjudoka's Dirk Van Tichelt en Matthias Casse hebben jaren met mekaar getraind.

  Hoe de toekomst van Dirk Van Tichelt eruit ziet, weet hij nog niet. Eerst wil de gewezen judoka zijn nekblessure laten genezen. Europees en vicewereldkampioen Matthias Casse begeleiden naar de Olympische Spelen zit er niet meer in denkt hij.

  "Tokio was mijn enige doel nog"

  Dirk Van Tichelt (36) heeft noodgedwongen een punt moeten zetten achter de topsport. 

   

  "Ik heb alles opgeteld. Trainen tijdens de coronaperiode is erg moeilijk voor een judoka, ik liep een blessure op en zowat elk toernooi werd uitgesteld waardoor ik minder kansen kreeg om nog een keer aan de Olympische Spelen deel te nemen", legt hij uit aan Sporza.


  "Tokio was mijn enige doel nog, maar ik wilde geen risico's meer lopen. Daar zou ik achteraf spijt van hebben."

   

  "Ik kwam snel tot de conclusie dat ik er een punt moest achterzetten. Bij momenten is het verstand ver te zoeken, maar soms heb ik dat wel", lacht Van Tichelt.

   

  (lees voort onder de quote en de video)

  Bij momenten is het verstand ver te zoeken, maar soms heb ik dat wel.

  Dirk Van Tichelt

  "Kans is klein dat ik Matthias Casse kan helpen"

  "Wat ik in de toekomst doe, moet ik vooral graag doen", zegt de master lichamelijke opvoeding. "In het judo was ik elk jaar zo'n 150 dagen van huis. Dat weegt op het gezinsleven. Daarom weet ik niet of ik in de sport blijf."


  Vier jaar geleden in Rio stond Matthias Casse op de mat als trainingspartner van Dirk Van Tichelt. Draaien ze nu de rollen om voor Tokio?

   

  Van Tichelt twijfelt. "Omdat het nog een tijd zal duren voordat mijn nek dat toelaat. En als sparringpartner van Matthias moet je iets kunnen verdragen", weet hij uit ervaring.

   

  "Ik zou het erg graag doen, maar of ik dat fysiek aankan? De kans is klein dat het lukt, denk ik. Ik heb geen zin om me opnieuw zwaar te blesseren."

  Dirk Van Tichelt en Matthias Casse.

  "WK-medailles waren misschien nog straffer"

  Als Dirk Van Tichelt terugblikt op zijn carrière komt hij snel bij Rio uit. "De bronzen medaille op de Olympische Spelen heeft het meeste aandacht gekregen. Beetje onverwacht volgens velen, maar niet voor mij. Ik wist hoe sterk ik nog was", vertelt hij aan Sporza.


  "Die prestatie blijft het meest hangen en levert ook op, maar sportief vond ik mijn WK-medailles nog straffer. Een wereldkampioenschap is loodzwaar, zeker in de categorie -73 kg", weet de voormalige nummer 1 van de wereld.


  "Wat ik misschien nog het meest ga missen, zijn die topdagen wanneer alles lukt. Het gevoel als je iemand onderuit kan vegen", glundert Van Tichelt.


  Voor een tegenstander heeft hij tonnen respect: Shohei Ono. "Ik vind het spijtig dat ik de olympische kampioen nooit heb kunnen kloppen. Dat moet lukken, maar ik heb de sleutel helaas nooit gevonden."

  Wat ik misschien nog het meest ga missen, zijn die topdagen wanneer alles lukt. Het gevoel als je iemand onderuit kan vegen.

  Dirk Van Tichelt