Ex-crosser Kobe Goossens is beste Belg in Vuelta: "Een potentiële ritwinnaar"

  Kobe Goossens doet het meer dan voortreffelijk in zijn eerste grote ronde.

  In de Ronde van Spanje moet er dit weekend stevig geklommen worden. Kobe Goossens (24) klautert in de schaduw van Primoz Roglic en co bij zijn debuut in een grote ronde netjes mee. Streekgenoot Sven Nys had het klimtalent van Lotto-Soudal nog onder zijn vleugels in het veld. "Hij is zijn grenzen aan het verleggen."

  Met 7 landgenoten is Lotto-Soudal de Belgische hofleverancier in deze Vuelta. Kobe Goossens is als 23e voorlopig verrassend de sterkste Belg van het pak in het algemene klassement.

   

  Als tiener en inwoner van Baal droomde Kobe Goossens van een carrière als die van dorpsgenoot Sven Nys. Bij de jeugd reed hij voor Telenet-Fidea en voor Marlux-Napoleon Games, in 2018 stapte hij over naar het jongerenteam van Lotto-Soudal. 2020 is zijn debuutjaar bij de profs.

   

  "Ik ben niet verrast over zijn prestaties in de Vuelta, want ik ken zijn capaciteiten", vertelt Nys over zijn voormalige poulain.

   

  "Ik heb enkele jaren met hem gewerkt in onze veldritploeg. Zijn fysieke capaciteiten en motor waren heel goed, maar de technische vaardigheden - het crossgevoel, de explosiviteit - waren er zeker niet."

   

  "We hebben hem toen de andere richting opgestuurd en hebben hem gezegd dat hij misschien meer capaciteiten had voor een carrière op de weg. Maar de passie voor de cross was er nog en hij heeft het nog een jaartje geprobeerd bij de ploeg van Jurgen Mettepenningen."

   

  "Achteraf heeft Kobe toegegeven dat het misschien beter was geweest om dat extra jaartje niet te doen, maar alles is goed uitgedraaid. Hij heeft een kans gekregen bij de jeugd van Lotto-Soudal en hij doet het nu fantastisch in de Vuelta."

  "Laatbloeier? Het is een vertekend beeld dat je als 20-jarige al moet schitteren"

  Kobe Goossens staat zijn mannetje in de bergen en klampt op de cols lang aan. "Hij is een potentiële etappewinnaar", schetst Sven Nys zijn poulain. "Maar hij moet absoluut nog stappen zetten."

   

  "Hij heeft nog maar weinig kansen gekregen om op dit niveau op zijn parcours uitgespeeld te worden. Hij heeft nog groeimarge en het is moeilijk om in te schatten waar zijn limieten liggen."

   

  "Hij wordt niet meteen een renner voor de top 10 in de grote rondes, maar hij kan etappes winnen. Hij is in deze Vuelta zijn grenzen aan het verleggen en zijn eerste grote ronde uitrijden zal hem veel deugd doen."

   

  Goossens is 24, in het huidige peloton ben je dan een laatbloeier. Heeft hij kostbare tijd verloren? Nys: "Neen. Het is een beetje een vertekend beeld dat je vandaag op je 19e of 20e al moet meedoen op het hoogste niveau."

   

  "Er zijn ook laatbloeiers en jongens die eerst voor een andere discipline gaan. We hebben dat intern ook met Toon Aerts gezien: hij heeft eerst zijn studies afgemaakt en is later dan zijn leeftijdsgenoten tot ontbolstering gekomen. Dat is zeker geen nadeel, al worden de kansen wel schaarser in de huidige context."

  Kobe wordt niet meteen een renner voor de top 10 in de grote rondes, maar hij kan etappes winnen.

  Sven Nys

  "Het veldrijden blijft belangrijk in het ontwikkelingsproces van een renner"

  Kobe Goossens trok vroeger met een jas van Sven Nys naar de crossen. "Ik ken hem al heel lang", lacht Nys. "Ik heb altijd graag met hem gewerkt. Kobe luistert naar de raad die je geeft."

   

  "Na zijn overstap naar Lotto stuurde hij geregeld berichtjes: "Eigenlijk had je gelijk. Ik had moeten luisteren en had meteen voor de weg moeten kiezen, want bij Lotto-Soudal zit ik meer op mijn plaats."

   

  Goossens won in het veld als junior de WB-manche in Koksijde. "Heel veel jongens doen schitterende dingen bij de jeugd, maar ontdekken dan op bepaalde momenten hun gebreken. Die heeft iedereen. Ik kon zelf niet tegen de warmte en je moest me ook geen col opsturen."

   

  "Bij Kobe ging het niet over de motor, wel over het crossgevoel. Maar het veldrijden blijft een belangrijke schakel in de ontwikkeling van een wielrenner."

   

  "Of je nu naar de piste, de weg of het mountainbiken trekt: de vaardigheden leer je in de cross. Ook al worden we als kleine sport beschouwd: het veldrijden is belangrijk in het ontwikkelingsproces."

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
  2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
  3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
  4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
  5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
  6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
  7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
  8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
  9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
  10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
  11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
  12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
  13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
  14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
  15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
  16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
  17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
  18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
  19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
  20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
  21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic