Filou Oostende: "Zonder steun van overheid wordt het moeilijk om te overleven"

  Oostende wil dit seizoen spelen.

  De coronapandemie eist ook zijn tol in het Belgische basketbal. De eerste competitiematchen staan volgend weekend op het programma, maar het zal wel zonder publiek en zonder VIP's moeten. En dat weegt zwaar op de budgetten van de eersteklassers. Luik vreest zelfs voor een faillissement, ook bij Oostende hopen ze op hulp. "Ik vrees dat de kloof tussen de grote en kleine clubs alleen maar groter zal worden."

  "We hebben ervoor gekozen om onze thuismatch op 7 november te laten doorgaan", vertelt Marie De Clerck, algemeen manager van Filou Oostende. "Dat was een moeilijke beslissing, maar het is belangrijk om eindelijk te kunnen spelen. Voor de spelers en de coaches, maar ook omdat we onze Europese competitie lopen hebben, en zonder matchritme is dat heel moeilijk."

   

  "Maar het financiële speelt natuurlijk heel erg. Het wordt sowieso heel lastig dit seizoen. We hebben vorig seizoen ons budget al moeten bijstellen en we hoopten om dat dit seizoen goed te maken, maar op dit moment worden de verliezen alleen maar groter."

   

  Hoeveel geld halen de basketbalclubs uit ticketing? "Ik denk dat de percentages in alle clubs ongeveer hetzelfde zijn, al is ons budget natuurlijk groter dan bij sommige andere clubs. Je mag rekenen op 70 procent sponsoring en dan 30 procent ticketing en hospitality.  Dat lopen we nu mis."

   

  "Een grote extra kost zijn momenteel de wekelijkse coronatesten. Dat komt toch neer op meer dan 1.000 euro per week. Er is nu wel een protocol binnen de Liga  om te werken met zogenoemde antigeentesten, die zijn iets goedkoper en dat zagen de kleinere clubs ook zitten."

  De wekelijkse coronatesten zijn een grote extra kost. Dat komt toch neer op 1.000 euro per week

  "Als er clubs door corona sneuvelen, is dat slecht voor het imago"

  Het zal alleszins heel moeilijk worden om te overleven dit seizoen weet Marie De Clerck. "Wij hebben natuurlijk geen inkomsten van tv-gelden, zoals in het voetbal. Onze grootste kost, dat zijn de spelerslonen, daar kunnen we niet op besparen als we willen spelen. Dus we moeten op een

  andere manier proberen te overleven."

   

  "Ik hoop dat we daarvoor voor een stuk op de overheid kunnen rekenen, bijvoorbeeld via een overbruggingskrediet. Zonder steun wordt het heel moeilijk om te overleven. We zijn op verschillende manieren bezig om hulp te vragen, zowel op lokaal als op Vlaams niveau."

   

  "Ik hoop dat we dit seizoen toch alle 10 de clubs van de competitie meekrijgen. Als er toch nog door financiële problemen zouden afvallen, dan  zou dat absoluut niet goed zijn voor het imago van het basketbal in ons land. Ik denk wel dat bepaalde clubs hun thuismatchen de komende maanden zullen uitstellen, maar dan moeten ze sowieso wel op verplaatsing af en toe spelen, al willen ze dat misschien liever niet."

   

  En de sportieve ambities? "We gaan met Oostende sowieso voor onze 10e landstitel op een rij. Ik vrees dat door corona de kloof tussen de grote en de kleinere clubs alleen maar groter zal worden. Maar ik hoop dat we dat kunnen overbruggen. En dan vanaf volgend seizoen weer aan een Beneliga denken met Nederland. Dat kan ons alleen maar vooruit helpen, zowel op sportief als financieel vlak."

  Luik: "Zonder fans is het niet leefbaar"

  Basketclub Luik vreest tegen eind dit jaar de boeken te zullen moeten neerleggen. "Als we zonder fans en zonder VIP's moeten blijven spelen, dan is het op 31 december gedaan", liet Christophe Muytjens, algemeen directeur van de club, verstaan.

   

  "Ik begrijp dat er geen supporters welkom zijn - we tellen zelf een sterfgeval - maar zonder fans verliezen we haast al onze inkomsten terwijl we dezelfde uitgaves hebben. Dat is niet leefbaar."   

   

  Muytjens hoopt dat de Basketball Pro League met een oplossing komt en de competitie eventueel uitstelt. In dat geval kan de club de kosten drukken door bijvoorbeeld de spelers op tijdelijke werkloosheid te zetten. Luik begint in principe pas op 4 december aan de competitie tegen Spirou Charleroi.