Sporteconoom over zaalsporten: "Misschien beter seizoen laten schieten"

  Thomas Peeters

  Profclubs in de zaalsporten die door corona in de problemen komen, zouden een beroep moeten kunnen doen op de overheid voor steun. Dat zegt sporteconoom Thomas Peeters. "Ik denk dat onze overheid er goed aan zou doen om een aantal sportclubs die een goed businessmodel hebben door de crisis te helpen."

  Thomas Peeters, professor sporteconomie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, ziet een duidelijke tegenstelling met het voetbal: "In het basketbal of volleybal is er heel weinig ruimte om te besparen, bijvoorbeeld op de lonen van de spelers. Bovendien halen clubs in de zaalsporten weinig tot geen inkomsten uit de tv-rechten."

   

  "Die clubs hebben vaak dit jaar al heel wat kosten gemaakt", zegt Peeters. "Ze hebben bijvoorbeeld schermen geplaatst in hun VIP-ruimte, hun zitjes aangepast, enzovoort. In die zin zijn die clubs veel meer vergelijkbaar met de horeca, hun matchen zijn eigenlijk meer een soort evenementen."

  "De impact is duidelijk heel groot"

  Komend weekend hervat de volleybalcompetitie zonder publiek. En volgende week start ook de basketbalcompetitie. 

   

  Basketbalclub Luik trok deze week al aan de alarmbel. "Als we tot nieuwjaar zonder publiek moeten spelen dreigt een faillissement", zo luidde het. "Het is natuurlijk nog wachten op de jaarrekeningen", zegt Peeters, "maar het is duidelijk dat de impact heel groot is in die sporten." 

  "Misschien beter dit seizoen even laten schieten"

  Clubs proberen wel creatief om te gaan met de situatie. Sommigen gaan hun matchen via streaming aanbieden. "Maar echt veel zal dat
  natuurlijk niet opbrengen", zegt Peeters. "Ik vrees dat we sommige clubs eigenlijk moeten aanraden om dit seizoen even te laten schieten."

   

  "Het is een pijnlijke kwestie, maar dan kunnen hun spelers in tijdelijke werkloosheid gaan", zegt Peeters. "Als de kosten niet gerecupereerd kunnen worden, dreigen er nog meer schulden op de lange termijn."

   

  "Ik denk dat overheidstussenkomst hier zeker een optie moet zijn", aldus nog Peeters. "Het gaat niet om al te grote bedragen. En zo kan de overheid een aantal rendabele sportclubs redden."