Ga naar de inhoud

België met Toon Aerts, Iserbyt, Laurens Sweeck en Sanne Cant naar EK veldrijden

 do 29 oktober 2020 17:10
" "
Bondscoach Sven Vanthourenhout.

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn selecties voor het EK veldrijden in Rosmalen bekendgemaakt. De grote namen bij de mannen elite zijn Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Zij rijden op 8 november in Nederland. Sanne Cant gaat de dag voordien voor een 4e EK-titel.

De 8 namen bij de mannen zijn Thijs Aerts, Toon Aerts, Vincent Baestaens, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Tom Meeusen is reserve.

 

Toon Aerts, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck stonden in het verleden al op het podium na het EK. Aerts won in 2016 de 2e editie, Iserbyt werd vorig jaar 2e, na Mathieu van der Poel, en Belgisch kampioen Sweeck kaapte de voorbije 2 jaar telkens het brons weg.

 

Zaterdag 7 november verdedigen Sanne Cant, Alicia Franck, Loes Sels, Joyce Vanderbeken, Ellen Van Loy, Laura Verdonshot, Karen Verhestraeten en Suzanne Verhoeven de Belgische kleuren bij de vrouwen. Een reserve werd niet aangeduid.

 

Cant kan voor een 4e titel gaan. In 2014, 2015 en 2017 stond ze al op het hoogste schavotje.

 

Wegens de coronapandemie besliste de Belgische bond om in de jeugdcategorieën (junioren en U23) niet deel te nemen. Vandaag maakte de organisatie trouwens bekend dat de junioren geen titelstrijd zullen rijden vanwege de coronapandemie. (lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen junioren op het programma

De junioren mogen niet rijden omdat ze niet over de benodigde topsportstatus beschikken. Bovendien hebben enkele Europese landen recentelijk besloten dat deze leeftijdscategorie (-19) geen sport in competitieverband mag beoefenen.

 

Ook Belgian Cycling gaf vanmiddag aan sowieso geen jeugd te laten rijden op het EK. De beloftenwedstrijden gaan wel door, maar dus zonder Belgen.

 

Dit betekent dat op zaterdag 7 november alleen de vrouwen elite en de mannen beloften hun wedstrijd rijden, op zondag 8 november de mannen elite en de vrouwen beloften. In de ochtenduren is er tijd voor trainingen op het parcours. Eerder moest de organisatie ook al de wedstrijden voor de masters annuleren als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus.

 

Overigens moet elke deelnemer aan het EK een negatieve coronatest kunnen voorleggen die maximaal 72 uur oud is. Het moet gaan om een PCR-test. Verder wordt ter plekke gevraagd een vragenlijst in te vullen. Dat geldt niet alleen voor de renners, maar ook voor de staf en journalisten.

Programma:
- zaterdag 7 november
09u00 - 12u00 Officiële training
12u30 - 13u25 Mannen U23
14u00 - 15u00 Vrouwen elite

- zondag 8 november
09u00 - 11u30 Officiële training
12u00 - 12u50 Vrouwen U23
12u50 - 13u15 Officiële training
13u30 - 14u35 Mannen elite

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.