"Maag heeft zich toch af en toe omgedraaid als ik aan die sprint dacht"

  Wout van Aert kwam enkele centimeters tekort om de Ronde van Vlaanderen te winnen.

  In de laatste aflevering van Extra Time Koers dit seizoen mocht gastheer Ruben Van Gucht woensdagavond Wout van Aert, Jan Bakelants, Sven Nys en Paul Herygers ontvangen. Uitzending gemist? Haal hier uw schade in met enkele boeiende fragmenten.

  "Ik schrok dat Roglic voor Tour week niet gefietst had"

  Is de Vuelta voor Primoz Roglic een even groot doel als de Tour, wil Ruben Van Gucht weten van ploegmaat Wout van Aert. "Ik weet het eigenlijk niet. Ik vermoed van wel, want hij gaat er in elk geval voor", zegt Van Aert.

   

  "Ik had zeker niet verwacht dat hij in de Vuelta nog zo goed zou zijn. Als ik hem zo zie rijden, lijkt het me verstandig om de kaart van Primoz te trekken."

   

  De Sloveen reed ook al de Dauphiné en de Tour, waar hij 2e werd. "Maar ik denk eigenlijk dat hij in de Tour niet heel goed was", verrast Jan Bakelants. "Het was niet de beste Roglic, hij had niet die flitsende demarrages. Ik denk dat hij meer last had van zijn val in de Dauphiné dan hij zelf toegaf."

   

  Van Aert: "Ik schrok wel toen ik in Nice aankwam voor de start van de Tour en te horen kreeg dat Primoz een week niet gefietst had. Als je hem de eerste ritten zag fietsen, dan vergeet je dat snel. Maar achteraf komt dat wel weer boven. Hij heeft daar inderdaad wel meer verloren dan we denken."

  "Maag draaide om als ik aan sprint in Ronde dacht"

  Sven Nys bracht de Ronde van Vlaanderen en de bloedstollende sprint tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel nog eens ter sprake. "Ik heb er mijn slaap niet voor gelaten, maar ik heb er toch al vaak aan teruggedacht", reageert Van Aert.

   

  "Als ik aan die sprint dacht, heeft mijn maag zich af en toe wel eens omgedraaid. Ik weet dat ik vroeger had moeten beginnen te sprinten. Ik weet niet hoe dat komt. De stress misschien. Voor ik het wist waren we ineens op 200 meter van de streep."

  Bakelants: "Hoop dat Wout zijn top bereikt heeft, anders wordt het pijnlijk"

  Hoeveel progressie kan Wout van Aert nog maken? "Dat zit hem in de details. Ik denk niet dat hij nog heel grote sprongen kan maken als je al op dit niveau rijdt", meent Sven Nys.

   

  Paul Herygers vult aan: "Het is voor Wout ook een geweldig voordeel dat hij functioneert van -20 graden tot +40 graden celsius. Daar is niet iedereen voor in de wieg gelegd. Dat is belangrijk om iemand helemaal compleet te maken."

   

  Jan Bakelants grijnst: "Ik hoop dat Wout zijn top bereikt heeft, anders zou het wel eens pijnlijk kunnen worden voor de tegenstand."

   

  En wat vindt Van Aert zelf over zijn progressie? "Ik heb zeker veel te danken aan Jumbo-Visma. Je moet het uiteindelijk wel altijd zelf doen, maar de ploeg is wel van topniveau en dat heeft er zeker mee te maken."

   

  Van Aert eet ook met de weegschaal ernaast. "Die had ik ook mee naar het WK", lacht hij. "Onze voedingsdeskundige had contact met de kok van de Belgen. Dat was goed afgestemd. De andere jongens aan tafel hadden veel vragen. Ze wilden allemaal weten hoe het werkte."

  Nys: "Denk dat we volgend jaar andere Dumoulin zien"

  Tom Dumoulin moest zich in de Tour al snel schikken in een knechtenrol en stapte gisteren in de Vuelta ook van de fiets. Komt het nog goed met de Nederlander?

   

  "De blessure die hij vorig jaar had, was toch niet de meest ernstige. Volgens mij is die gewoon niet goed opgevolgd", denkt Jan Bakelants. "Een mentale kwestie? Ik heb ook een megazware blessure gehad, net als Wout. Ik moet me daar ook overzetten en voortdoen. Op de duur moet je de knop omdraaien en door de pijngrens gaan."

   

  Sven Nys: "Als Nederlander in een Nederlandse ploeg is de druk natuurlijk nog iets groter, maar ik denk dat hij het wel nog altijd in zich heeft om mee te doen op het hoogste niveau. Ik denk dat we hem volgend jaar op een andere manier in het peloton zullen zien."

  Van Aert: "Groene trui? Tokio zit ook in mijn hoofd"

  Zien we Wout van Aert volgend jaar in de Tour meestrijden om de groene trui? "Daar hebben we nog niet over gesproken, maar ik zit ook wel met Tokio in mijn hoofd, dus dan moet je ook wel goed nadenken over hoe je de Tour indeelt," zegt hij.

   

  Paul Herygers: "Die groene trui zal op termijn vanzelf komen. In een normaal jaar kun je na de klassiekers gewoon richting de Tour gaan en er het maximum uithalen."

  Bekijk de volledige uitzending van Extra Time Koers: