Diego Maradona in 6 anekdotes: "Wereldwonder dat hij de 60 heeft gehaald"

  Diego Armando Maradona werd geboren op 30 oktober 1960.

  0 / 0

  Ex-journalist François Colin bracht onlangs het boek "Maradona en de Belgen" uit, een eerbetoon aan de Argentijnse voetbalgod.  Colin koos voor ons zijn 6 favoriete anekdotes/thema's over de kleurrijke Argentijn.

  Maradona en het Constant Vanden Stockstadion

  "Maradona heeft één match in België gespeeld. In 1983 bij de inhuldiging van het Constant Vanden Stockstadion naar aanleiding van de 75e verjaardag van paars-wit. Anderlecht had Barcelona, de club van Maradona op dat moment, uitgenodigd voor een vriendenmatch", herinnert Colin zich.

   

  In het VRT-archief zit een iconisch interview van Carl Huybrechts en vertaler van dienst Juan Lozano (die tussendoor nog even een nootje eet) met Maradona. De toespraak van Constant Vanden Stock doet niet vermoeden dat de beste voetballer van het moment naast hem zit, Maradona zal geen woord verstaan hebben van de toespraak van de voorzitter.

  Maradona en de "Goal van de Eeuw"

  "Als sportieve hoogtepunt van Maradona ga ik toch voor een cliché, maar wel een ongezien mooi cliché. De tweede goal tegen Engeland waarbij Maradona op eigen helft begint en vijf spelers dribbelt."

   

  In 2002 riep de FIFA het fenomenale doelpunt tegen Engeland op het WK 1986 uit tot het "Doelpunt van de Eeuw".

   

  Door de twee goals van Maradona tegen Engeland volgde de historische halve finale tegen België. Ook daar heeft Colin nog een weetje over. "In 1982 had bondscoach Guy Thys nog durven zeggen dat hij Maradona een overschatte voetballer vond. Die mening heeft hij toch moeten bijstellen", lacht Colin.

  Maradona en Michel D'Hooghe: "Moeilijkste persconferentie uit zijn leven"

  Op het WK in de Verenigde Staten in 1994 scoorde Maradona zijn laatste goal voor Argentinië, al wist hij dat op dat moment zelf niet. "De manier waarop hij zijn doelpunt tegen Griekenland vierde, is een iconisch beeld en achteraf gezien misschien veelzeggend. Je vermoedt dat hij in die match ook al aan de drugs zat." (Maradona werd pas na de tweede match tegen Nigeria betrapt en geschorst.)

   

  Michel D'Hooghe was dat toernooi de hoofdverantwoordelijke voor de dopingcontroles. "D'Hooghe vertelde ooit dat de persconferentie die hij toen gaf, de moeilijkste uit zijn leven was. Er zaten 400 journalisten. Vele uit Zuid-Amerika en die waren niet blij."

   

  "Ik heb ook begrepen dat hij toen door de FIFA-voorzitter Joao Havelange onder druk werd gezet om een en ander door de vingers te zien. D'Hooghe zou gezegd hebben dat de FIFA beter geen controles meer deed, als ze deze test zouden laten passeren."

  Maradona en de pers: "Onmenselijk om Maradona te zijn"

  "De jeugd van Maradona was allesbehalve gelukkig. Voetbal heeft hem alles gegeven, maar een Argentijnse journalist schreef over de 20-jarige Maradona al dat het onmenselijk moest zijn om Maradona te zijn."

   

  "De journalist voegde er aan toe dat het een wonder der natuur zou zijn als Maradona het jaar 2000 zou halen, want niemand van ons is bestand tegen zoveel hysterie in het leven. Dat was rond 1980, het ergste moest toen nog komen."

   

  In zijn carrière had Diego Maradona dan ook geen al te beste relatie met de pers, die hem voortdurend opjoeg. De interviews die François Colin bijwoonde, herinnert hij zich als onbevredigend, maar hij kwam er zonder kleerscheuren vanaf en dat kunnen niet alle journalisten zeggen.

   

  Er zijn beelden van Maradona die een journalist in het gezicht slaat, een andere over de voet rijdt en verschillende journalisten de huid vol scheldt. De opvallendste video die wij terugvonden, komt uit 1994. Maradona was de vraagtekens over zijn WK-vorm beu en hij (of iemand uit zijn entourage) beschoot de journalisten die voor zijn huis stonden te wachten met een luchtdrukgeweer.

  Maradona en Pele over Messi: "Hij heeft geen persoonlijkheid"

  Als Maradona ter sprake komt, is de vraag nooit veraf of hij de beste voetballer allertijden was. "Een van de dingen die ik ontdekt heb toen ik mijn boek schreef, is dat een zekere Lionel Messi op de tribunes zat toen Maradona zijn eerste match speelde voor Newell's Old Boy's. Hij was toen net uit Europa teruggekeerd naar Argentinië."

   

  "Dat zou de inspiratie geweest zijn voor Messi om topvoetballer te worden. Ik heb Maradona altijd de beste voetballer allertijden gevonden, maar de laatste jaren ben ik tot de conclusie gekomen dat Messi toch nog een trapje hoger staat. Maar alleen Messi. Vroeger werd diegene die uitblonk op de Wereldbeker beschouwd als de allerbeste. Nu is de Champions League de referentie in het voetbal. En al een jaar of 15 is Messi daar bijna elk jaar de beste."

   

  In het onderstaande filmpje praten Maradona en Pele over Messi. Maradona verwijt zijn landgenoot een gebrek aan persoonlijkheid.

  Maradona en Napoli: "Carnaval op steroïden"

  "De meest onwaarschijnlijke belevenis uit mijn journalistieke carrière was de match waarin Napoli voor de tweede keer kampioen werd met en dankzij Maradona. Ik was toen in Napels. Die stad leeft voor de zondag, de kerk en het voetbal." 

   

  "Er werd zelfs wijwater verkocht, die de tranen van de spelers van Milan moesten voorstellen. Het was carnaval op steroïden. In Europa is er volgens mij geen stad waar de beleving van het voetbal sterker leeft."

  Beluister het interview met François Colin van Hermien Vanbeveren