Volleyballer Van de Voorde: "Doen alles om het virus buiten te houden"

  Simon Van de Voorde

  De EuroMillions Volley League trekt zich komend weekend weer op gang, zonder publiek en met nog strengere protocollen voor de clubs en de spelers. Hoe kijken de clubs zelf aan tegen deze heropstart van de competitie en welke coronamaatregelen zijn er genomen? Sporza stak zijn licht op in Aalst.

  "We doen alles om het virus buiten te houden"

  "Wij kijken er wel naar uit. We trainen toch om matchen te kunnen spelen", zegt Simon Van de Voorde. "Uiteraard is het wel met gemengde gevoelens, want je speelt het liefst met publiek. De ambiance in de keet valt nu weg."

   

  "Maar volleybal blijft wel ons beroep en we zijn blij dat we dat mogen uitoefenen. De vraag is wel hoe lang het nog zal duren. Toch zijn we heel blij dat we nog mogen spelen nu."

   

  Wat houden de protocollen onder meer in? "We moeten 2x per week een sneltest ondergaan. Is die positief dan moet je in quarantaine en volgt er een gewone test", legt Van de Voorde uit.

   

  "Tijdens de week mogen we ook de douches niet gebruiken. We gaan stinkend naar huis. Ook tijdens de wedstrijden zijn er maximaal 4 spelers per kleedkamer. Voor en na wordt alles ontsmet en onze mondmaskers gaan pas af op het veld. We doen al het mogelijke om het virus buiten te houden."

   

  "Ook naast het veld proberen we onze bubbel zo klein mogelijk te houden. Ik zie niemand meer buiten mijn ploegmaats en mijn familiebubbel. Als we willen blijven volleyballen, moeten we dat respecteren."

  "Hopen dat er snel weer publiek mag komen"

  Coach Johan Devoghel was een beetje verrast dat de competitie hervat mocht worden, al had hij er wel op gehoopt. "Ik ben blij dat we ons beroep nog kunnen uitoefenen. Het is allemaal niet makkelijk zo, maar het is beter dan niets", klinkt het.

   

  "Anders zitten we thuis en zijn we technisch werkloos en dat willen we absoluut niet. Zonder publiek zal het wel meer op een oefenwedstrijd lijken. We hopen dat er zo snel mogelijk weer volk mag komen kijken."

   

  "Het speechen voor de wedstrijden gebeurt normaal in de kleedkamer, maar dat zal nu inderdaad elders moeten gebeuren. Dat is niet evident. Maar goed, het kan altijd slechter. Er zijn mensen die het veel erger hebben. We moeten positief blijven en hopen op betere tijden."

  "Financiële gevolgen zullen we pas volgend jaar zien"

  Ook CEO Pascal Debels is opgelucht dat er weer gevolleybald kan worden. "We hadden ook kunnen wachten tot de situatie beter is, maar wanneer is dat dan? Zo loop je het risico dat je helemaal niet meer aan spelen toekomt en dan is de competitie compleet verloren", vertelt Debels.

   

  "Nu gaan we weer volleyballen en misschien kan het publiek in de komende weken toch weer terugkeren. Intussen kunnen ze de wedstrijden bekijken met livestream. Dat kost ons ook weer geld, maar we beschouwen dat als een geste naar de supporters."

   

  "De financiële gevolgen? Op korte termijn zullen de effecten van het spelen zonder publiek nog wel meevallen. Het grootste probleem zal volgend jaar zijn. Hoe zullen de sponsors reageren na een jaar zonder return? Ik verwacht dat een aantal clubs dan zal moeten downsizen, wij misschien ook."