• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Giro-baas Mauro Vegni dreigt met sancties tegen Jumbo-Visma en EF Pro Cycling

  Jumbo-Visma verliet de Giro na een positieve test op de eerste rustdag.

  De Ronde van Italië heeft de wielerliefhebbers tot de laatste dag verwend, maar grote baas Mauro Vegni onthoudt niet alleen de sportieve thriller. De Italiaan hekelt het gedrag van ploegen en renners en spreekt dreigende taal.

  Dat het een bewogen Giro was, is een fors understatement. Bij Giro-baas Mauro Vegni zijn nog niet alle elementen verteerd.

   

  Na een positieve test van kopman Steven Kruijswijk op de eerste rustdag verliet Jumbo-Visma de Giro, door de coronadreiging vroeg EF Pro Cycling om de Giro aan het einde van de tweede week stop te zetten.

   

  Mauro Vegni is ook na de Giro not amused, zo blijkt uit een interview in La Gazzetta dello Sport. "Ik heb al gezegd dat er een tweede deel van de Giro zal volgen", fulmineert de Italiaan.

   

  "Daar zal over gediscussieerd worden en dat zal gebeuren op de plaats waar dat gedaan moet worden. Dan denk ik vooral aan de schoot van de Internationale Wielerunie UCI. Hier stopt het niet."

   

  "Ik wil sancties voor Jumbo-Visma en EF. Als iemand denkt dat hij de rechten of de plichten van WorldTour-teams kan schenden, dan beschouw ik mezelf ook als vrijgesteld van de verplichting om hen uit te nodigen."

   

  WorldTour-ploegen hebben startrecht in alle belangrijke koersen en dus ook de grote rondes. Een organisator kan kleinere teams een wildcard geven, maar Vegni dreigt dat patroon dus te verstoren.

  "Kelderman steunde protest voor de camera's, maar excuseerde zich daarna"

  De staking van de renners bij het begin van de 19e etappe ligt ook nog altijd zwaar op de maag van Mauro Vegni. Het peloton zag een kletsnatte dag van bijna 260 kilometer aan het einde van een loodzware Giro niet zitten.

   

  Vegni hekelt de rol van rennersvakbond CPA. "De mentaliteit moet anders en er moet ook een nieuwe organisatie komen", meent de Italiaanse sterke man van de Giro.

   

  "Zo'n orgaan moet de renners helpen en moet moderner gemaakt worden. Een gevecht moet ook in een vergaderzaal beslecht worden, niet op straat."

   

  "Er werd met Adam Hansen (Lotto-Soudal) een spreekbuis gestuurd, een renner die in onze Giro zijn laatste koers uit zijn carrière reed. Dat zegt genoeg."

   

  "Roze trui Wilco Kelderman (Sunweb) steunde het protest wel voor de tv-camera's, maar verontschuldigde zich een dag later in Sestrière."

  "In onze bubbel was je veiliger dan thuis"

  Mauro Vegni klopte zichzelf overigens ook nog op de borst: de Giro is er in geslaagd om Milaan te halen.

   

  "De Giro heeft een boodschap aan Italië gegeven. Dit is een succes voor ons land en het is ook een teken dat je met het virus kunt leven."

   

  "Deze organisatie voelt als eentje die 10 jaar gekost heeft. Er waren veel zorgen, maar ik moet mijn staf bedanken voor het harde werk."

   

  Zo werden er liefst 8.000 testen uitgevoerd, onder meer sneltesten, om het virus zo goed als mogelijk uit het peloton te houden.

   

  Met 4 positieve gevallen - Steven Kruijswijk, Michael Matthews, Simon Yates en Fernando Gaviria - was de positieve balans volgens Vegni zeer klein. "In onze bubbel was je veiliger dan thuis."

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Monreale - Palermo15.1 kmGannaGanna
  2/>Alcamo - Agrigento149 kmUlissiGanna
  3/>Enna - Etna150 kmCaicedoAlmeida
  4/>Catania - Villafranca Tirrena140 kmDémareAlmeida
  5/>Mileto - Camigliatello Silano225 kmGannaAlmeida
  6/>Castrovillari - Matera188 kmDémareAlmeida
  7/>Matera - Brindisi143 kmDémareAlmeida
  8/>Giovinazzo - Vieste200 kmDowsettAlmeida
  9/>San Salvo - Roccaraso208 kmGuerreiroAlmeida
  10/>Lanciano - Tortoreto177 kmSaganAlmeida
  11/>Porto Sant'Elpidio - Rimini182 kmDémareAlmeida
  12/>Cesenatico - Cesenatico204 kmNarváezAlmeida
  13/>Cervia - Monselice192 kmUlissiAlmeida
  14Conegliano - Valdobbiadene34.1 kmGannaAlmeida
  15/>Rivolto - Piancavallo185 kmGeoghegan HartAlmeida
  16/>Udine - San Daniele del Friuli229 kmTratnikAlmeida
  17/>Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio203 kmO'ConnorAlmeida
  18/>Pinzolo - Laghi di Cancano207 kmHindleyKelderman
  19/>Abbiategrasso - Asti124 kmCernýKelderman
  20/>Alba - Sestriere190 kmGeoghegan HartHindley
  21Cernusco sul Naviglio - Milaan15.7 kmGannaGeoghegan Hart