High Speed Distance, het nieuwe goud? "Kan verschil maken tussen winst en verlies"

  "Qua High Speed Distance is Sowah de beste speler in België."

  Arnar Vidarsson vertelde in Extra Time dat in het hedendaagse voetbal veel gescout wordt op High Speed Distance, de berekening van het aantal gelopen meters boven 20 km/u in één wedstrijd. "Bij Club Brugge analyseren we dit zeker ook, het is een belangrijke parameter", zegt Dieter Deprez, data-analist bij de landskampioen.

  "Op vlak van High Speed Distance is Sowah (OHL) de beste van België"

  Filip Joos noemde High Speed Distance (het aantal gelopen meters boven 20km/u in één match) het "nieuwe goud" in het moderne voetbal. Is dat ook zo?

   

  "Dat is wel zo", beaamt Dieter Deprez, data-analist bij landskampioen Club Brugge. "Het is echt wel een extra troef bij het beoordelen van spelers. Wij analyseren bij Club Brugge heel veel, maar zeker ook High Speed Distance. Het zegt iets over de kwaliteit van een voetballer."

   

  In Extra Time werd Sowah (OHL) onder de loep genomen. "In België heeft niemand meer meters boven 20 km/u gelopen in één wedstrijd dan Sowah", vertelt Vidarsson. "Bij hem is dat 1.847 meter. Heel snel de diepte induiken, daarin is hij de beste van België."

   

  Ter vergelijking, Kleindienst (Gent) staat op nummer 2 met 1.712 meter en Gerkens (Antwerp) op 3 met 1.567 meter. Vidarsson: "En als je kijkt naar Anderlecht, dan is de speler die het beste scoort op dat vlak Percy Tau met 1.311 meter. Dat verschil met Sowah is enorm."


  Hans Vanaken scoort dan weer het beste voor Club Brugge. "Hans is meer een uithoudingstype, maar je mag hem zeker niet onderschatten op dat vlak", zegt de data-analist van blauw-zwart. "Hij wordt soms gezien als een lange trage, maar zijn waardes zijn echt zeer goed."

  Deze 7 spelers scoren het best in de Jupiler Pro League.

  "Vooral flankspelers excelleren hierin"

  "Vooral flankaanvallers, middenvelders en flankverdedigers excelleren op vlak van High Speed Distance", legt Dieter Deprez nog uit.

   

  "De interessantste spelers zijn diegenen die zowel heel explosief zijn, maar ook een goede uithouding hebben. Iemand moet m.a.w. constant zijn in het laten optekenen van een hoge High Speed Distance. Uitschieters op één match, daar koop je weinig mee. Je moet die lijn kunnen doortrekken."


  "En wat bijvoorbeeld ook handig is, is dat we kunnen vergelijken met toppers uit het verleden. Als wij op zoek zijn naar een nieuwe rechtsback, dan gaan wij zijn fysieke waarden ook zeker vergelijken met die van bijvoorbeeld Thomas Meunier."

   

  Waarom is het nog belangrijk om de High Speed Distance te onderzoeken? "Als we kijken op teamniveau, en dus niet meer naar het individu, dan zie je dat je meer kans maakt om een match te winnen als je hoog scoort op die sprintacties. Het verschil kan daar echt gemaakt worden tussen winst en verlies."

  Als wij bij Club een nieuwe rechtsback zoeken, kunnen we zijn fysieke waarden vergelijken met die van Thomas Meunier. Dat is handig.

  Dieter Deprez - Data-analist Club Brugge

  Hoe meet je de High Speed Distance?

  Data-analist Deprez: "Dat kun je meten met een GPS-systeem. Het wordt niet altijd op dezelfde manier berekend, je kunt dus niet spelers gaan vergelijken met spelers uit andere competities. Binnen de Jupiler Pro League gaat dat wel."

   

  "Dit is het derde seizoen dat wij data krijgen van alle spelers in de Belgische competitie. Dat helpt ook bij de scouting van de tegenstander."

  Het fragment in Extra Time