Barça-preses Bartomeu vecht voor overleven: "Geen reden om ontslag te nemen"

  Josep Maria Bartomeu vecht voor zijn overleven. Zo is onder meer Lionel Messi tegen zijn beleid.

  Het blijven woelige tijden bij topclub Barcelona. Voorzitter Josep Maria Bartomeu, tegen wie een motie van wantrouwen loopt, gaf gisteravond op een persconferentie aan geen enkele reden te zien om ontslag te nemen. "Dit zou het slechtste moment zijn om de club te verlaten", verklaarde hij.

   In de Spaanse pers ging het gerucht dat de man net zijn ontslag zou aankondigen. Maar niet dus: "Er staat op dit moment heel veel op het spel", legde Bartomeu uit. "Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden en het zou geen goede zaak zijn die te laten nemen door een overgangsbestuur (dat Bartomeu voorlopig zou vervangen bij een ontslag, red.). We moeten oplossingen vinden voor de problemen die de coronapandemie onze club stelt."

   

  Bartomeu heeft al langer voor- en tegenstanders binnen de club, maar de etterbuil barstte in augustus open met de 8-2-vernedering tegen Bayern München in de Champions League.

   

  De kritiek nam alleen maar toe, toen sterspeler Lionel Messi het beleid binnen de club openlijk hekelde en om het ontslag van Bartomeu vroeg. De Argentijn maakte ook bekend de club te zullen verlaten, maar besliste door een torenhoge afkoopsom uiteindelijk met tegenzin zijn contract bij Barça, dat nog 1 seizoen loopt, uit te doen.

  Begin oktober spraken enkele tegenstanders van Bartomeu, onder wie enkele kandidaten om het voorzitterschap over te nemen, een motie van wantrouwen uit tegen de Barcelona-voorzitter. Er werden met 20.731 ruim meer dan de benodigde 16.521 handtekeningen verzameld bij de socio's om een referendum uit te lokken.

   

  Minstens 10 procent van de socio's moet deelnemen aan het referendum opdat het resultaat geldig zou zijn. Dat dreigt moeilijk te worden gezien de maatregelen tegen het coronavirus.

   

  Bartomeu verklaarde dat referendum te willen laten doorgaan in het weekend van 15 en 16 november. Zijn tegenstanders wensen het referendum al op 1 en 2 november te organiseren, maar volgens Barça is de organisatietijd voor die datum te krap. De club vroeg daarom aan de Catalaanse gezondheidsdiensten de stemming te mogen verlaten.

   

  Er zouden verschillende stembureaus worden geïnstalleerd in Barcelona, Catalonië en de rest van Spanje om de coronavoorschriften te kunnen respecteren. De nieuwe voorzittersverkiezingen zijn voorzien voor 20 maart 2021.