Giants: "Uitstel competitie is bespreekbaar, maar vooral overleg is nodig"

  De Giants spelen vanavond in de EuroCup.

  Zowel in het basketbal als in het volleybal mag de competitie op het hoogste niveau voorlopig doorgaan. Maar de strenge protocollen én de afwezigheid van publiek stellen verschillende clubs voor financiële problemen. Antwerp Giants roept op tot solidariteit. “De competitiestart nog even uitstellen is zeker bespreekbaar voor ons”, zo luidt het. 

  "Tijdelijk uitstel van de competitie is zeker bespreekbaar"

  De basketbalcompetitie start normaal gezien op 6 november.  Zij het zonder publiek en dus zonder horeca-inkomsten. De voorzitter van Luik trok vanmorgen in de Waalse pers aan de alarmbel. "Als we zonder publiek moeten spelen dan dreigt het faillissement", zo luidt het. 

  Bjorn Verhoeven, voorzitter van Antwerp Giants, schrok van die uitspraak. “Vooral omdat ze er zonder overleg kwam”, zegt hij aan Sporza. "Wij hebben zondagavond nog een overleg tussen alle voorzitters gevraagd en we pleiten voor solidariteit tussen de clubs”.

  "Voor ons als Giants is het zeker bespreekbaar om de competitie tijdelijk uit te stellen”, zegt Verhoeven. "Maar we pleiten er wel voor om met zoveel mogelijk, en liefst alle clubs, een volwaardige competitie te spelen”.

  Enkele clubs hebben via de pers al laten weten dat ze sowieso liever niet spelen zonder publiek. “Maar op dit moment wordt er druk overlegd om alle voorzitters samen te brengen. Wij doen als Giants vooral een oproep naar solidariteit. Ik wil de concrete situaties van de clubs kennen."

  In elk geval is het duidelijk dat ticketing en vips voor de clubs een cruciale bron van inkomsten zijn. Ook voor de Giants. “Wij stelden vast dat we in het voorjaar op heel wat solidariteit van sponsors en leden van onze club konden rekenen. Daar hopen we nu opnieuw op”.

  Wij hebben zondagavond nog een overleg tussen alle voorzitters gevraagd en we pleiten voor solidariteit tussen de clubs.

  Bjorn Verhoeven

  "Enkele matchen zonder publiek zijn overbrugbaar, maar het mag niet te lang duren"

  “Als er enkele wedstrijden zonder publiek moeten gespeeld worden, dan is dat voor de Giants overbrugbaar, al mag het natuurlijk niet te lang duren”, zegt Verhoeven.

  “We moeten ons ook de vraag stellen of het moreel wel verantwoord is om twee keer per week een volledig team op corona te laten testen”, gaat Verhoeven verder. “Op dit moment is de testcapaciteit cruciaal voor reguliere patiënten."

  Antigeentesten als gedeeltelijke oplossing?

  “Samen met de Pro League zijn we aan het bekijken of antigeentesten een oplossing kunnen zijn”, zegt Verhoeven. “Die zijn iets gemakkelijker om af te nemen en ook iets goedkoper."

   

  "Die testen zijn een noodzakelijke financiële inspanning voor de clubs, maar er zou mogelijks een gedeeltelijke tussenkomst komen van de Pro League." 

  Giants missen tegen Bologna een speler door coronabesmetting

  Antwerp speelt vanavond in de EuroCup thuis tegen Virtus Bologna. Een absolute topclub, misschien zelfs een kandidaat-winnaar. 

   

  “Het zal heel moeilijk worden”, zegt Verhoeven. “Maar we kijken er geweldig naar uit. Voor veel van onze jongere spelers is het een uitdaging. Het is jammer genoeg zonder publiek, wat telkens voor een hele rare sfeer zorgt. Eén van onze spelers heeft een positieve coronatest afgelegd en zal er dus niet bij zijn."