Scheidsrechtersbaas: "Misschien kan iedereen reglementenboekje eens lezen"

  Club Brugge was niet blij met de beslissingen van Alexandre Boucaut.

  Corona heeft ons leven in de ban, maar een ding is niet veranderd. Ook afgelopen weekend was de scheidsrechter (en bij uitbreiding de VAR) mikpunt van kritiek. Stephanie Forde, operationeel manager van de Belgische arbitrage, kwam in onze podcast De Tribune uitleg geven.

  Philippe Clement ging afgelopen weekend op het veld van OH Leuven meteen na de wedstrijd zichtbaar zijn onvrede uiten tegen scheidsrechter Alexandre Boucaut. Neutrale waarnemers waren het nochtans eens dat Club Brugge vooral zichzelf tekort had gedaan door niet efficiënt te zijn.

   

  Een week eerder was de scheidsrechter ook al de gebeten hond bij Club Brugge na de penalty voor Standard na handspel van Mats Rits. Clement zei op de persconferentie achteraf niets te begrijpen van de beslissing van ref Nicolas Laforge. Nochtans werd het reglement juist toegepast.

   

  "De regels rond handspel zijn zeer technisch", gaf Stephanie Forde toe. "Maar ik denk dat het een noodzaak is dat iedereen eerst eens het reglementenboekje leest. Als je de uitgeschreven tekst kent, dan wordt alles meer verstaanbaar, ook de nuances en uitzonderingen."

   

  "Als je een anonieme enquête zou doen bij spelers en stafleden en vraagt of ze ooit het reglement al hebben gelezen, dan denk ik dat je zou schrikken van de resultaten."

   

  "Wat wij in het begin van het seizoen uitleggen, dat zijn meestal de aanpassingen, maar als je de basis nog niet kent, dan wordt het heel moeilijk om de regels te begrijpen. De laatste jaren zijn er maar een beperkt aantal aanpassingen geweest.”

  Als je een anonieme enquête zou doen bij spelers en stafleden en vraagt of ze ooit het reglement al hebben gelezen, dan denk ik dat je zou schrikken van de resultaten.

  "Aanduiding ref Vergoote paste perfect in zijn traject"

  Antwerp won de stadsderby tegen Beerschot en toch klonk ook daar kritiek van Antwerp-voorzitter Paul Gheysens aan het adres van de jonge scheidsrechter Jasper Vergoote. "Niet om aan te zien", zei Gheysens.

   

  "Voetbal is natuurlijk emotie, maar wij kijken daar toch anders naar. De aanduiding van Jasper Vergoote paste perfect in zijn opleidingstraject. Hij heeft vorig seizoen een heel sterke indruk gemaakt. Hij trekt die lijn dit seizoen door en is enorm professioneel aan het werk."

   

  "Als we mensen beter willen maken, dan moeten we ze de kans geven om te debuteren in een grote derby of belangrijke wedstrijd. In tijden van corona is dat misschien zelfs het beste moment om te doen (omdat er geen fanatiek publiek in het stadion zit, dat druk uitoefent)."

  Download de podcast van De Tribune