Waar staan de Red Flames? "Het is tijd om nog meer stappen te zetten"

  Imke Courtois en Red Flame Heleen Jaques.

  De Red Flames staan voor hun matchen van de waarheid in hun EK-kwalificatiecampagne. Morgen wacht een match bij Litouwen, begin december volgt het sleutelduel tegen Zwitserland. Ex-international Imke Courtois trok naar een training van de Flames om te kijken waar onze nationale ploeg staat.

  Na de nederlaag in Zwitserland een maand geleden staat de kwalificatie van de Red Flames voor het EK van 2021 op losse schroeven.

   

  De volgende opdracht is een bezoekje aan rode lantaarn Litouwen. De eerste ontmoeting werd door de Flames poepsimpel met 6-0 gewonnen.

   

  "Of het dinsdag een gemakkelijke overwinning wordt? We willen absoluut winnen", zegt bondscoach Ives Serneels aan 21-voudig international Imke Courtois.

   

  "We moeten goed starten en hopelijk scoren we snel. Alleen de 3 punten zijn goed genoeg."

   

  Bij een Belgische zege wordt het duel met Zwitserland beslissend voor een rechtstreeks EK-ticket. De Zwitserse vrouwen zijn toch een beetje een angstgegner voor de Flames.

   

  "Hopelijk niet", stelt spits Tessa Wullaert, die met de Flames in de laatste rechte kwalificatielijn voor het WK van vorige zomer ook al op de Zwitserse dames botste.

   

  "We weten wat we kunnen verwachten. We moeten vooral vooruit voetballen."

  Samenwerking met Nederland en Duitsland?

  De Belgen willen dus weer naar het EK. 3 jaar geleden strandden de Flames op het EK in Nederland in de groepsfase. Heeft het Belgische vrouwenvoetbal stappen gezet?

   

  Red Flame Heleen Jaques: "Er is een erg grote evolutie qua naambekendheid en aandacht. Ook de begeleiding bij de Flames is geëvolueerd."

   

  "De clubs zijn aan het evolueren, maar het wordt tijd om nog meer stappen te zetten op het internationale niveau."

   

  De kandidatuur met Nederland en Duitsland voor de organisatie van het WK in 2027 kan perspectieven bieden.

   

  "Dat is positief voor ons land en voor het vrouwenvoetbal, want dit zijn toch 2 grote voetbalnaties", ziet spits Janice Cayman.

   

  "Ik ben benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen. Of er samenwerkingsverbanden met die landen kunnen ontstaan? Het zou een mooie aanleiding zijn voor zo'n debat."

  Bekijk de reportage met Imke Courtois: