Wat is de impact van de nieuwe maatregelen op de profsporten?

  Deze voormiddag maakte de regering enkele nieuwe coronamaatregelen bekend en die hebben ook een impact op de sportwereld. Bekijk hier wat die gevolgen zijn.

  voetbal

  De wedstrijden in het profvoetbal kunnen wel plaatsvinden, al zijn er wel 3 wedstrijden in de Jupiler Pro League en één match in 1B Pro League uitgesteld door te veel besmettingen bij een van de ploegen.


  In tegenstelling tot de voorbije weken mogen er geen toeschouwers aanwezig zijn. De clubs zijn er eigenlijk van overtuigd dat dat wel nog op een veilige manier kon.

  veldrijden en motorcross

  Zaterdag duiken de crossers het veld in in Ruddervoorde voor de manche van de Superprestige in Ruddervoorde. Daar was eerder al beslist om geen publiek toe te laten en daar verandert er voorlopig niets.

   

  Dat geldt ook voor de WK-manche motorcross in Lommel. Daar was eerder deze week ook geen publiek toegelaten. Enkele liefhebbers hadden al geprobeerd om over de omheining te klimmen om er toch bij te zijn, maar dat heeft de organisatie kunnen verhinderen.

  tennis

  De European Open in Antwerpen mag afgewerkt worden en de wedstrijden van vrijdag kunnen bijgewoond worden door publiek. "Vanochtend was er wat verwarring, maar nu is er duidelijkheid", zegt organisator Dick Norman.

   

  "We hebben bevestiging van de coronacommissaris dat het toernooi vandaag nog met publiek mag plaatsvinden, omdat er te weinig tijd is om dat nu nog te wijzigen. Zaterdag en zondag is er geen publiek mogelijk en dat begrijpen we."

  hockey

  De bond en de clubs hebben nog geen overleg gehad, maar de verwachting is dat de competitie wordt opgeschort voor de komende weken.

   

  De interlands van de Red Lions en Red Panthers van volgende week tegen Groot-Brittannië en Nederland gaan wel door. De logica daar is dat de Belgische competitie een amateursport is en de nationale ploegen profsport.

  zaalsporten

  De basketbalcompetitie was nog niet begonnen. De Pro League houdt wel vast aan de eerste speeldag begin november. Dat zal dan zonder toeschouwers zijn, clubs kunnen er wel voor kiezen om hun thuiswedstrijden uit te stellen.


  In de hoogste klasse van het volleybal zijn de wedstrijden de afgelopen weken uitgesteld. De clubs wilden bekijken hoe ze toch nog fans konden ontvangen, maar hebben nu beslist om de competitie na komend weekend te hervatten zonder fans.

  atletiek

  "We hebben wel profs in de atletiek, maar geen profcompetitie, en dus vermoeden wij dat alle atletiekwedstrijden de komende maand verboden zijn. Behalve voor kinderen dan."


  Dat zegt Ludwig Peetroons, algemeen directeur van de VAL. Hij wacht wel nog op 100% duidelijkheid. "Als het ministerieel besluit er vanavond is, zal alles hopelijk duidelijk zijn en kunnen we met zekerheid zeggen wat nog kan en niet kan."


  De wedstrijd van zondag op het circuit van Zolder, waar Isaac Kimeli een recordpoging op de 5 kilometer zou ondernemen, is afgelast.