Roze Kelderman: "Had graag gehad dat Jai wachtte, maar team had andere plannen"

  Wilco Kelderman zag af, maar hield net genoeg seconden over voor het roze. Teammaat Jai Hindley staat op 2.

  De 18e rit over de Stelvio heeft de Giro in een totaal andere plooi gelegd. Veel stof om na te praten dus, vooral over de tactiek van Team Sunweb. Jai Hindley bleef niet bij kopman Wilco Kelderman, toen die moest lossen op de Stelvio. Hindley ging mee met concurrent Tao Geoghegan Hart en won de rit. Kelderman kwam net op tijd binnen voor het roze.  

  Er werden toch wenkbrauwen gefronst bij de tactiek van Sunweb in de koninginnenrit. Toen het Sunweb-duo met het Ineos-duo Dennis/Geoghegan Hart op kop lag op de Stelvio en Kelderman, de nummer 2 in het klassement eraf moest, bleef de jonge Australiër niet wachten. 

   

  Kelderman staat nu wel in het roze met 12 seconden voorsprong op Hindley en 15 op Geoghegan Hart. Is dat voldoende voor de vlakke, berg- en tijdrit die er nog aankomt? Of had Hindley Kelderman niet moeten helpen om de schade te beperken, zodat die met meer overschot het roze had gepakt. Of moest Hindley Geoghegan Hart eraf kletsen en zelf vol voor roze gaan?

   

  Kelderman doet zijn verhaal van de dag: "Ik ben bijzonder diep moeten gaan om deze trui te veroveren. Dit was de zwaarste koersdag van mijn leven."

   

  "We losten Almeida vrij vroeg op de Stelvio en daarna was de wedstrijd helemaal los. Ineos was supersterk met 2 renners. Ik kon hen niet bijbenen en moest lossen. Dus het was een wedstrijd tegen mezelf."

   

  Zijn ploeggenoot Hindley, die wel meekon, wachtte niet op hem.  "We hebben gisteren verschillende scenario's besproken. We wilden Almeida lossen, dat lukte, daarna was Ineos heel sterk. Natuurlijk had ik graag gehad dat Jai had gewacht en me had bijgestaan, maar het team had andere plannen."

   

  "Ik was meestal op de hoogte van de tijdsverschillen. Ik wist dat het nipt zou worden, maar ik heb nu de trui. Ik ben erg blij. Het was de zwaarste dag uit mijn leven, maar deze trui betekent heel veel voor mij. Ik heb zoveel ongeluk gehad de afgelopen jaren met gebroken botten. Het heeft zoveel energie gekost om terug te komen en nu sta ik hier."

  Deze trui betekent heel veel voor mij. Ik heb zoveel ongeluk gehad de voorbije jaren. Nu sta ik hier.

  Wilco Kelderman

  De journalisten vroegen evenwel door over de ploegtactiek: "Natuurlijk was het beter geweest indien Jai had gewacht. Dan stond ik beter in het klassement, iets steviger wellicht. Maar anderzijds: nu wint Jai de etappe en staat hij 2e in het klassement, staan we op 1 en 2, dus als je het zo bekijkt is het ook een goede zaak. Voor hem alleszins en voor het team."

   

  "De zege van Jai is te gek. We wisten dat hij kon winnen. Geoghegan Hart was ook een rivaal voor het klassement. Het team besliste van op verschillende fronten te strijden en dat was de goeie tactiek."

   

  Heel veel wilde Kelderman er niet over uitweiden. Wie was nu de topfavoriet om het roze te pakken in Milaan? "Ik denk dat ik over de beste papieren beschik, want in principe ben ik de betere tijdrijder. Het zal nog een felle strijd worden, zaterdag in de bergrit en daarna in de slottijdrit."

   

  "Of het nu een goede zaak is dat de rit van zaterdag minder lastig is door het wegvallen van enkele beklimmingen? Tja, daar kan ik nu wel blij mee zijn", eindigde hij. "Het is nu zaak om te herstellen en weer plannen te maken. We zullen wel zien wat er gaat gebeuren." (lees de reactie van Hindley hieronder)

  "Kelderman heeft het roze, ik ga voor hem knokken tot het eind"

  En wat vindt Hindley van de ontwikkeling van de rit? "Het was een etappe met epische bergen, ik ben dolgelukkig met deze overwinning", sprak de 24-jarige Australiër, die voor het eerst op WorldTour-niveau won.

   

  "Dit is echt ongelooflijk. Het was een droom om een rit in een grote ronde te winnen. Dat heb ik nu vast, het is groots en ik hoop dat dit het begin is van een mooie erelijst."

   

  Waarom wachtte hij niet op Kelderman? "Dat was de ploegtactiek. Het was de beslissing van de ploeg om Tao te volgen, in zijn wiel te blijven. Ook na de klim werd dat nog eens herhaald. Uiteindelijk lost Dennis dan op de slotklim en volg ik Tao, want ik wist dat Wilco wellicht wel het roze zou nemen."

   

  "Ik wist dat Tao tot de streep zou doorrijden om zoveel mogelijk tijd te pakken. De ploeg vertelde mij om te volgen en geen werk te verrichten. Dat deed ik ook, het is niet de manier van koersen waar ik van houd, maar dit is wel wielrennen op het allerhoogste niveau, we zijn profs."

   

  "Tao deed het eerder ook al bij mij en toen vroeg ik hem niet om over te nemen (wat de Brit verschillende keren vroeg op de slotklim). Zo gaat het nu eenmaal bij de profs. Op het eind kon ik hem dan kloppen in de sprint."

   

  Kon hij de Brit niet lossen op de klim? "Hij is heel sterk en klimt op een enorm niveau. Het was ook niet het plan om solo te gaan. Ik heb het plan gevolgd, kon hem goed volgen en heb de etappe gewonnen en daar ben ik heel blij mee."

   

  Kelderman draagt nu het roze, telt 12 seconden voorsprong op Hindley en 15 op Hart. Kan Hindley de Giro winnen? "Realistisch gezien is het voor mij moeilijker om te winnen, want mijn ploegmaat staat voor mij en mijn tijdrit is niet zo goed als Wilco."

   

  Tot slot kreeg hij nog de vraag voorgeschoteld of het de ploeg niet beter uit zou komen als hij de Giro wint en niet Kelderman, die naar BORA-hansgrohe trekt in 2021. "Wilco draagt de roze trui en ik ga voor hem knokken, tot het eind, echt alles voor hem doen."

   

  "Neen, het maakt me niet uit dat hij volgend jaar voor een andere ploeg rijdt. Ik weet welke pech en blessures hij al allemaal heeft meegemaakt. Bovendien heb ik Wilco ook graag. Dus ik ga voor hem knokken ja, zeker en vast."

  De ploeg vertelde mij om te volgen en geen werk te verrichten.

  Jai Hindley