"Ik hoef Vincent Kompany het abc van coaching niet te leren"

  Vincent Kompany wil ook uit andere vakgebieden leren.

  Volleybalcoach Gert Vande Broek en voetbaltrainer Vincent Kompany (Anderlecht) wisselen regelmatig ideeën uit. "Soms hoor je dat zijn coaching nog in de kinderschoenen staat. Wel, dat vind ik dus niet", vertelt de ervaren bondscoach van de nationale volleybalvrouwen.

  "Elke week contact"

  Gert Vande Broek en Vincent Kompany horen mekaar regelmatig. "Een mentor zou ik mezelf niet noemen", vertelt de eerste. "Ik zie het meer zoals Vincent het ziet: als klankbord."


  Anderhalf jaar geleden kreeg Vande Broek telefoon van Kompany. "Hij maakte toen net zijn rentree bij Anderlecht als speler-coach. In zijn omgeving hadden ze mijn naam gesuggereerd. Vanaf dat moment hebben we sporadisch contact gehad."


  "Sinds zijn aanstelling als hoofdcoach is onze samenwerking wel intenser geworden. We hebben ongeveer elke week contact."

   

  "We hebben het vooral over de wetenschap van de coaching en de toepassing daarvan. Ik vertel hem welke impact je als coach op een groep kan hebben. Dat gaat over leiderschap, over samenhang, over reacties... en daar discussiëren we dan over."

  Ik vertel hem welke impact je als coach op een groep kan hebben.

  Gert Vande Broek

  "Hij heeft tonnen ervaring"

  Gert Vande Broek ziet enkele grote verschillen tussen voetbal en volleybal: "In voetbal is het moeilijker om het resultaat te controleren. Toeval speelt er een grotere rol, terwijl in volleybal meestal de sterkste wint."

   

  "Je moet in het voetbal ook rekening houden met veel meer belanghebbenden. En je moet ook leiding geven aan een grote en diverse groep. Wekelijks moet je meer mensen ontgoochelen dan je kan belonen."


  Kompany maakt indruk op een ervaren coach als Vande Broek. "Soms hoor je dat zijn coaching nog in de kinderschoenen staat. Wel, dat vind ik dus niet. Als ex-speler beschikt hij over tonnen ervaring. Ik hoef hem absoluut niet het abc te leren." 


  "Natuurlijk helpt ervaring. Elke coach leert bij, ook ik nog. Daarom sta ik Vincent bij als klankbord, maar we hebben het over veel meer dan de match van het weekend. Die bepaalt onze agenda niet."

  We hebben het over veel meer dan de match van het weekend. Die bepaalt onze agenda niet.

  Gert Vande Broek