"Luxetests" in de sport? Sportarts: "Sneltest is het antwoord"

  Ruud Van Thienen heeft een antwoord op de zogenaamde luxetests voor de sport- en cultuursector.

  Gisteren is er commotie ontstaan over de zogenoemde corona-"luxetests" in de sport- en cultuursector. Nu de algemene testcapaciteit onvoldoende is, vindt microbioloog Herman Goossens die tests "onaanvaardbaar". De Pro League zegt dat hun tests de medische tests niet in gevaar brengen. Sportarts Ruud Van Thienen komt met een antwoord: de sneltest. "Die zegt op 15 minuten of iemand besmettelijk is."

  Herman Goossens bond de kat de bel aan. Nu de laboratoria niet meer kunnen volgen qua testcapaciteit vindt hij de systematische coronatests om sport- en cultuurevenementen te laten plaatsvinden "op dit ogenblik onaanvaardbaar".

   

  De Pro League legde de huidige tests al lang geleden contractueel vast. Goossens geeft toe dat dat voorzienig was, "maar ze zouden als sector een gebaar kunnen stellen en de dingen even "on hold" zetten."

   

  Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever benadrukt dat de Pro League om en bij de 1.000 tests per week laat uitvoeren. En dat op gemiddeld 60 tot 70.000 tests per dag. Ruw berekend komt dat neer op 0,3 procent van de testcapaciteit. Van Bever begrijpt de dat er vragen gesteld worden: "Maar wij hebben geen voorrang op andere medische testen die nodig zijn. Op dit ogenblik nemen wij op geen enkel moment testen of capaciteit in die dringend medisch nodig zijn.

   

  Het betrokken laboratorium - AZ Delta in Roeselare - ziet ook geen conflict met zijn primaire missie, de zorg voor de patiënt. (lees voort)

  "Sneltest beantwoordt op 15 minuten vraag of iemand besmettelijk is"

  Ruud Van Thienen, de sportarts en inspanningsfysioloog die Victor Campenaerts begeleidde op weg naar zijn werelduurrecord, heeft de discussie gevolgd en komt met een antwoord: de sneltest.

   

  "De discussie kan simpel opgelost worden. Sinds enkele weken zijn er immers zeer betrouwbare antigen-sneltesten op de markt. In Duitsland en andere landen heeft de overheid er al tientallen miljoenen aangekocht na degelijk validatie-onderzoek."

   

  Van Thienen legt het kort uit: "Antigen-sneltesten beantwoorden op 15 minuten de vraag: "Ben ik op dit moment besmettelijk?" En dat is de enige relevante vraag voor voetbalclubs, bedrijven, de cultuursector..."

   

  "Voor elke training en competitiematch even een sneltest door de ploegarts of paramedicus laten afnemen en indien negatief: start training/match. De zogenaamde "superspreaders" die nog geen klachten hebben, haal je er met een sneltest met 97 à 98% zekerheid uit."

  De zogenaamde "superspreaders" die nog geen klachten hebben, haal je er met een sneltest met 97 à 98% zekerheid uit."

  Ruud Van Thienen

  Het verschil met de klassieke PCR-testen is groot: "Door PCR-tests te gebruiken moet je 24 à 48u wachten op het resultaat, betaal je meer kosten (PCR kost 48 euro, sneltest maar 5 à 8 euro), neem je een (beperkte) hap uit de medische capaciteit, komt er discussie, kan je in de 2 dagen tussen testafname en testresultaat alsnog besmet raken of ziek worden..."

   

  "PCR-testen moeten dus voorbehouden blijven voor zieke mensen en niet als screening gebruikt worden."

   

  Van Thienen concludeert: "Het heeft dus enkel voordelen indien alle asymptomatische personen die met andere personen in nauw contact komen (zoals voetballers), zo snel mogelijk overschakelen op antigen-sneltesten."

   

  "Dit is goedkoop en makkelijk door alle clubs zelf te organiseren. Dit is waarschijnlijk ook de toekomst om veilig naar theater, op restaurant, op bezoek bij grootouders... te kunnen gaan."

   

  "Deze sneltesten kunnen wel enkel een aanvulling zijn op de gewone maatregelen van de overheid, zoals afstand houden, mondmaskers dragen,
  handhygiène,... Ze zijn ook steeds een momentopname en vals-negatieven blijven - zoals bij elke test - mogelijk."

  De sneltest is goedkoop en makkelijk door alle clubs zelf te organiseren. Dit is waarschijnlijk ook de toekomst om veilig naar theater, op restaurant, op bezoek bij grootouders... te kunnen gaan.

  Ruud Van Thienen