Patrick Lefevere ziet "fantastisch" jaar: "Julian zei dat hij nog geen stamp had gegeven"

  Patrick Lefevere is in de Giro.

  Patrick Lefevere heeft Vlaanderen ingewisseld voor Italië en wil vanaf de eerste rij toekijken hoe Joao Almeida zijn roze trui in de Giro verdedigt. Kan de 22-jarige Portugees standhouden tot in Milaan? "Alles wat er nu nog bijkomt, is meegenomen", laat Lefevere het achterste van zijn tong niet zien.

  "Zijn voorsprong is minder comfortabel dan enkele dagen geleden", oordeelde Patrick Lefevere bij de start van de 16e etappe, die het begin van de derde week in de Giro inleidt.

   

  De grote baas van Deceuninck-Quick Step ziet hoe zijn Portugese ontdekking 15 seconden verdedigt tegenover Wilco Kelderman. "Dat is niet veel en een renner als Kelderman heeft meer ervaring. Het wordt heel zwaar, maar ook Kelderman kan een slechte dag hebben."

   

  Verrast Almeida zijn patron? "We hebben heel veel ingezet op de jeugd. Vorig jaar reed hij niet echt goed bij de beloften. Hij had maar 30 koersdagen en een bizar licht trainingsprogramma. We zagen toch het potentieel in hem en ik heb geen spijt dat we hem genomen hebben."

   

  Zonder val in Lombardije zou Remco Evenepoel natuurlijk de kopman van de blauwe brigade geweest zijn. Is dit ondanks zijn afwezigheid toch een testcase?

   

  "Ik zou het omgekeerd stellen: in principe zou Almeida de Vuelta gereden hebben en sprinter Alvaro Hodeg is de vervanger van Fabio Jakobsen. Als er iemand wegvalt, staan er anderen op. Daar ben ik alleen maar blij om. We ontdekken dat nog jongens een klassement kunnen rijden."

   

  Durft Lefevere een voorspelling te doen over de ontknoping van deze Giro? "Met zo'n jonge kerel weet je dat niet. Je moet altijd hopen dat je slechtste dag de rustdag is geweest. Maar alles wat er nog bijkomt, is mooi meegenomen."

  Vorig jaar reed Almeida echt niet goed bij de beloften, maar ik heb geen spijt dat ik hem genomen heb.

  Patrick Lefevere

  "Julian is geen bluffer, maar zei dat hij nog geen stamp gegeven had"

  Traditioneel maakt Patrick Lefevere een balans op na Luik-Bastenaken-Luik. In dit coronaseizoen is de Ronde van Vlaanderen misschien een geschikt moment?

   

  Lefevere: "Ondanks de bizarre omstandigheden is het een fantastisch jaar geweest. We zijn allemaal door dezelfde problemen getroffen geweest. Op dat gebied heeft niemand voor- of nadelen gehad."

   

  "Ik heb ook nooit commentaar gegeven op de kalender. We moeten niet te veel zagen en we moeten blij zijn dat we kunnen koersen."

   

  "Wij hebben altijd het etiket van een klassieke ploeg, maar we staan wel 18 dagen op het podium in de Tour met 3 keer geel en 15 dagen groen."

   

  "We winnen dat klassement ook en hier draagt een neoprof al 14 dagen de roze trui. Dan is er nog het WK en dan vergeet ik nog een paar dingen..."

   

  De Ronde van Vlaanderen had ook een vis kunnen zijn, maar Julian Alaphilippe kwam ten val na een aanrijding met een motorrijder. "Doodzonde", zegt Lefevere twee dagen later.

   

  "Julian is geen opschepper of bluffer, maar hij zei dat hij nog geen stamp gegeven had. "Ik voelde mijn pedalen niet", zei hij."

  Giro d'Italia klassement

    naamploegresultaat
  1Tao Geoghegan HartIGD85:40:21
  2Jai HindleySUN+39
  3Wilco KeldermanSUN+1:29
  4João AlmeidaDQT+2:57
  5Pello BilbaoTBM+3:09
  6Jakob FuglsangAST+7:02
  7Vincenzo NibaliTFS+8:15
  8Patrick KonradBOH+8:42
  9Fausto MasnadaDQT+9:57
  10Hermann PernsteinerTBM+11:05
  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
  2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4/>Piacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5/>Modena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7/>Notaresco - Termoli181 kmEwanValter
  8/>Foggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
  9/>Castel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
  10/>L'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
  11/>Perugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
  12/>Siena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
  13/>Ravenna - Verona198 kmNizzoloBernal
  14/>Cittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
  15/>Grado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
  16/>Sacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
  17/>Canazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
  18/>Rovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
  19/>Abbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
  20/>Verbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
  21Senago - Milaan30.3 kmGannaBernal