Ga naar de inhoud

Over RSCA: "Eddy Wauters zei: "Blijf heel de week thuis, als je zondag maar wint""

Wim De Coninck, ex-doelman van Anderlecht en Antwerp, is te gast in De Tribune.

Anderlecht verloor tegen OHL al voor de 4e keer 2 punten in de slotminuten van de wedstrijd. Coach Vincent Kompany nam de verantwoordelijkheid op zich, maar zei erbij dat er in de week heel hard en goed gewerkt wordt. Hoe schatten oud-doelman Wim De Coninck en voorzitter Wouter Vandenhaute de situatie in in De Tribune?

De 61-jarige De Coninck verdedigde in zijn tijd het doel van Waregem, Antwerp, AA Gent, Anderlecht en Aalst. "Het gebeurde dit seizoen al 4 keer en tegen ploegen waarvan je weet dat als je op voorsprong komt, eigenlijk het moeilijkste gedaan is."

 

"Maar dan kruipen ze terug en op een of andere manier gaat dat ook in de hoofden spelen, denk ik dan. Ook zondag. Al mag je de prestatie van OHL niet onderschatten. Dat is een heel goeie ploeg. Maar tegen Eupen, Moeskroen zeker en ook KV Mechelen, dat het toch wel moeilijk heeft, zou je eigenlijk moeten winnen, als je voorkomt. Maar dat maakt voetbal natuurlijk ook zo mooi."

 

Hoe komt dit? "Anderlecht is een heel jonge, onervaren ploeg. Aanval is de beste verdediging, ook als je voorstaat. Je hebt het gevoel dat je iets gaat verdedigen, dat je gaat terugkruipen. En dat wordt telkens afgestraft met standaardsituaties of ongelukkige doelpunten. Die bal van Maertens wijkt af, anders pakt Van Crombrugge die."

 

Toch ziet De Coninck een beter Anderlecht dan vorig jaar: "Toen hadden ze na 9 wedstrijden 6 punten, nu hebben ze er 14. Maar gezien het programma dat ze achter de rug hebben, hadden ze eigenlijk aan de leiding moeten staan."

Vorig jaar had Anderlecht 6 punten na 9 wedstrijden, nu 14. Maar ze hadden aan de leiding moeten staan.

Wim De Coninck

Vandenhaute trekt match van OHL open: "We zijn winnen kwijtgespeeld"

Anderlecht-preses Wouter Vandenhaute was natuurlijk ook ontgoocheld zondagavond: "De 1e helft ging heen en weer tegen een vrij sterk en uitgekookt Leuven. Op het ideale moment voor de rust kwamen we 2-0 voor. En dan - zoals Wim zegt - moeten we in staat zijn om dat vast te houden."

 

Vandenhaute trekt de zaak wel helemaal open: "Het is niet alleen in de hoofden van de spelers en van de trainersstaf, het gaat gewoon niet goed met de club. De club heeft het heel moeilijk gehad de voorbije jaren. De club is gewoon om te winnen. Anderlecht was een ploeg van winnaars. We wonnen altijd, ook al speelden we niet goed. We zijn dat winnen kwijtgespeeld. Maar ik ben ervan overtuigd dat we dat gaan terugvinden, ook al omdat ik elke dag merk hoe er in de club wordt gewerkt."

 

"We hebben al stappen gezet en zetten er nog. We moeten heel actief op zoek naar dat déclicmoment, dat komt niet vanzelf. We werken daar keihard naartoe." (lees voort onder foto)

"Zoveel spelers gebruiken op 9 speeldagen is nooit goed teken"

De Coninck pikte daarop in: "Toen ik op m'n 37e naar Anderlecht ben gekomen (in 1996, red), waren we het 1e jaar 4e en moesten we de laatste wedstrijd nog winnen om Europees voetbal te halen. Het jaar nadien waren we 5e. Er zijn dus nog wel zulke momenten geweest."

 

"Het jaar nadien ging het nog slechter en stonden we op een gegeven moment laatste. Vercauteren en Dockx namen over en Anderlecht eindigde nog tweede. Het jaar nadien was er een geweldige Champions League-campagne enzovoort, enzovoort. Het kan dus heel snel keren."

 

"Alleen zie ik ook nu weer gebeuren dat er al zoveel spelers gebruikt zijn in 9 wedstrijden. Al zijn daar redenen voor te vinden: Covid, blessures, niet tevreden van spelers, spelers moeten wegdoen. Maar dat is nooit een goed teken. Het is altijd afwachten welk elftal aan de aftrap komt, in welke formatie... De ene week in de tribune, de andere week in het elftal: dat lijkt zeker vanop afstand iets wat snel moet verholpen worden." 

 

Vandenhaute is zich daar terdege van bewust: "We moeten dringend op zoek naar meer stabiliteit."

"Eddy Wauters zei: "Je mag heel de week thuisblijven, als je zondag maar wint""

Kompany nam na de match de schuld op zich: "De spelers en ik werken hard op training, maar we brachten op de matchdag niet wat we moesten brengen. Die verantwoordelijkheid ligt bij mij."


De Coninck: "Dat zegt hij om de druk weg te nemen bij de spelers." Vandenhaute: "Als ik daar iets wil over zeggen, zal ik dat met Kompany zelf bespreken, maar hij moet vooral niet te veel druk op zichzelf leggen. Dat is in deze fase nergens voor nodig. Met deze kern en deze trainer zullen we het doen: we staan er samen voor, we verliezen samen, maar straks gaan we samen winnen."

 

De Coninck wil daar toch nog iets aan toevoegen: "Hij zegt dat hij al vanaf de 1e dag keihard werkt, maar op het veld doen we niet wat we moeten doen. Ik werkte ook keihard als trainer van Antwerp, net als de spelers. Op een gegeven moment zei (voorzitter) Eddy Wauters: "Je mag heel de week thuisblijven en niet komen, de spelers ook, als je de zondag maar wint." Je kan keihard werken tijdens de week, maar je wordt afgerekend op resultaten."

 

"Dat is minder bij Vincent, die wordt niet afgerekend op resultaten, maar gaat verderdoen tot het normaal gezien in orde komt. Maar dat kan nog een tijd duren, zeker als je ziet hoe de club het nu moeilijk heeft."

Met deze kern en deze trainer zullen we het doen: we staan er samen voor, we verliezen samen, maar straks gaan we samen winnen.

Wouter Vandenhaute

Download de podcast van De Tribune