Door corona voor het eerst sinds 1954 geen Gouden Spike dit jaar

  Nafi Thiam won vorig jaar bij de vrouwen, Abdi bij de mannen.

  De Gouden Spike, de jaarlijkse trofee voor de beste Belgische atleet, wordt in 2020 niet uitgereikt. Dat heeft Gerry Follens, voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga, laten weten. De grote schuldige is uiteraard het coronavirus.

  Het is niet lang zoeken naar een reden om dit jaar geen Gouden Spike uit te reiken. Door het coronavirus konden de meeste grote kampioenschappen niet worden afgewerkt.

   

  "Als we de prijs wilden uitreiken, moesten we ons alleen baseren op vorig winterseizoen", licht Follens toe. "De meeste atleten hebben hun kans niet kunnen verdedigen en de voornaamste toernooien zijn niet doorgegaan."

   

  In 2019 ging Bashir Abdi met de prijs aan de haal bij de mannen, nadat hij tot twee keer toe het Belgisch record op de marathon had verbeterd. Bij de vrouwen ging de Gouden Spike al voor het zevende jaar op rij naar Nafi Thiam, die WK-zilver won op de zevenkamp in Doha.

   

  Het is de eerste keer sinds 1954, toen de eerste Gouden Spike werd uitgereikt, dat de prijs niet aan iemand kan worden toegewezen.