Motorrijder: "Foto van Alaphilippe gekregen met duim omhoog, dat verzacht de pijn"

  Eddy Lissens heeft niet geslapen na de Ronde: "Dit doet pijn"

  De motorrijder die gisteren uit verschillende hoeken de wind van voren kreeg na de val van wereldkampioen Julian Alaphilippe heet Eddy Lissens. De motard uit Landen heeft al 20 keer de Ronde van Vlaanderen gereden, maar denkt sinds gisteren aan stoppen. "Het was een samenloop van omstandigheden. Niemand treft schuld."

  Motard blikt één dag later terug op de val van Alaphilippe

  "Ik heb deze nacht niet geslapen"

  Eddy Lissens uit Landen is geen nieuw gezicht in de Ronde van Vlaanderen. "Ik heb toch al een aantal jaren ervaring, dit was mijn 20e Ronde. Ik doe alle grote koersen in Vlaanderen en ook nog veel regionale koersen", vertelt hij een dag na de valpartij. 

   

  Wat er gisteren gebeurd is, zindert nog na. "Ik heb niet geslapen. Dit is echt hard aangekomen. Het raakt mij vooral dat dit een invloed heeft gehad op de sportieve afloop. Ik heb dat niet kunnen voorkomen en dat doet pijn."

   

  Er werd na de val van Alaphilippe naar een schuldige gezocht, maar volgens motard Lissens is die er niet. "Het was een samenloop van omstandigheden. Niemand is in fout. Dit gebeurt honderden keren in een wedstrijd. De motor van tv deed teken dat hij de renners wou laten passeren, dus ik gaf opdracht aan de neutrale motor om aan de rechterkant te wachten. De renners reden op dat moment nog aan de linkerkant."

   

  "Die motor van Shimano rijdt dan mogelijk iets te traag en de renners veranderen van baanvak. Alaphilippe was bezig aan zijn oortje en had maar een hand aan het stuur. Ik kon niet naar rechts, niet naar links, niet vooruit, ... En dan gebeurt het."

  Motorrijder denkt aan stoppen? "Ik ga deze winter eens serieus nadenken"

  De motorrijder maakt ook nog een kanttekening. "Die drie leiders hadden meer dan 20 seconden voorsprong. Stel dat er iemand lek rijdt en we zijn daar niet, dan krijgen wij ook de schuld. Men steekt de fout nog al snel op de motorrijders zonder de echte omstandigheden te kennen."

   

  Ook Patrick Lefevere en Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) wezen met een verwijtende vinger naar de motard. "Van Patrick had ik het misschien wel verwacht, dat is een logische reactie, maar Remco moet toch eens twee keer nadenken. Hij moet eerst op de hoogte zijn van de feiten en dan pas een oordeel vellen."

   

  Eddy Lissens denkt zelfs aan stoppen. "Ja, dat klopt. Ik zou de Driedaagse-De Panne rijden, maar dat heb ik geannuleerd. Ik ga deze winter eens serieus nadenken."

   

  Maar hij kreeg ook al veel steun. "Er zijn renners en ploegen die me gecontacteerd hebben om te vragen of ik zeker zou blijven rijden. Ik heb bijvoorbeeld ook een berichtje gekregen van Wout van Aert en een foto van Julian Alaphilippe vanuit het ziekenhuis. Hij stak zijn duim omhoog. Dat zijn dingen die de pijn verzachten."

  De akelige val van Alaphilippe