"Wat Van Aert en Van der Poel doen, hebben we 20 jaar niet gezien"

Van der Poel was een fractie sneller na een beklijvend gevecht met Van Aert.

Mathieu van der Poel won gisteren na een beklijvend duel met rivaal Wout van Aert de corona-editie van Vlaanderens Mooiste. Michel Wuyts becommentarieerde zijn 30e Ronde en genoot ervan met volle teugen: "Dit was mijn droomscenario."

"Jammer dat er een winnaar moest zijn"

"Dit was de mooiste editie van de voorbije 10 jaar", opent onze wielercommentator zijn nabeschouwing op de Ronde. "Het is jammer dat er een winnaar moest zijn. Van de 30 edities die ik heb becommentarieerd, behoort deze tot de top 3, naast die van 1999 - met een volledig Belgisch podium - en de onweerstaanbare opkomst van Tom Boonen in 2005."


De twee topfavorieten vochten het "mano a mano" uit. "Dit was mijn droomscenario", zegt Wuyts. "Ik schreef deze week een column, waarin ik zei dat de tweestrijd er zou komen en dat Alaphilippe voet aan de grond zou zetten met pech, al had ik die val er niet bijgedacht. Dat is dus bijna volledig uitgekomen. Of Van der Poel ook mijn gedroomde winnaar was? Ik ben in de eerste plaats nog altijd Belg."


Had Van Aert kunnen winnen als hij vroeger had aangezet? "Die kans is groot. Maar ook daar speelt dat element hoe goed de menselijke reflexen nog werken bij zo'n vermoeidheid. Als hij 20 meter eerder aanzet dan was hij er misschien al snel over geweest. Al is het natuurlijk gemakkelijk praten achteraf", vertelt Wuyts.

De ontlading was enorm bij Mathieu van der Poel.

"Te gemakkelijk om bij val Alaphilippe iemand met de vinger te wijzen"

Het zag er aanvankelijk naar uit dat ze niet met twee, maar met drie tenoren de finale zouden ingaan, maar Alaphilippe viel ongelukkig weg uit de kop van de koers. Ging er iemand in de fout bij de val van de wereldkampioen? "Het is al te gemakkelijk om iemand met de vinger te wijzen", vindt Wuyts.

 

"Er is iets gebeurd wat in een wedstrijd een keer of 50 gebeurt. Als er een kans is om te profiteren van een motor, dan doet men dat. Die motor stond ook niet stil, maar vertraagde. Dat die motors daar niet moesten zijn? Dat zijn beslissingen die in een fractie van een seconde worden genomen."

 

"Ik denk dat op het ogenblik van de val Van der Poel en Van Aert niet al te veel zullen gezegd hebben tegen elkaar. Ze zullen op dat moment zelfs verlost zijn geweest van een grote dosis angst. Maar dat is heel menselijk, want Alaphilippe is een bedreiging."

In de achtergrond knalt Alaphilippe op een vertragende motard.

"Ze kunnen zoals Merckx en De Vlaeminck alle klassiekers aan"

Het stond in de sterren geschreven, maar de twee kampioenen uit het veldrijden domineren nu ook het klassieke werk op de weg. Goede vrienden zijn ze echter niet. "Ze gaan al sinds 2012 met elkaar in de clinch", weet Wuyts.


"Op het WK bij de junioren dat jaar leek een jonge Van Aert op weg naar de titel, maar Van der Poel reed er nog naartoe en walste er overheen. Toen zei Adrie van der Poel al tegen mij: "Zie je wel dat je te vroeg was met jouw Van Aert?" Die strijd is er nog steeds. Ook omdat Van Aert afgelopen zomer Van der Poel heeft voorbijgestoken op de weg."


"Deze twee heren tillen zichzelf ver boven het veldrijden uit. Zo hoog dat ze zelfs excelleren in het eendags- en het rondewerk op de weg. Bovendien zijn het jongens die alle klassiekers aankunnen, zoals Merckx en De Vlaeminck vroeger: van Sanremo tot Vlaanderen, Roubaix en Luik. Dat hebben we de voorbije 15-20 jaar niet gezien."

Mathieu van der Poel werd dit seizoen ook 6e in Luik-Bastenaken-Luik.

Wuyts over koers in coronatijd: "Geweldig genoten"

Nu de Ronde van Vlaanderen achter de rug is, is het hoogtepunt van dit uitzonderlijke klassieke najaar voorbij. Maar met onder andere Brugge-De Panne en de Vuelta zit het wielerseizoen er wel nog niet op. Hoe heeft Wuyts in deze bijzondere omstandigheden de koers beleefd?

 

"Ik heb geweldig genoten. Daar waar de kampioenen met elkaar de strijd aangaan, dat zijn de edities die het langste bijblijven. Als ze dat met een open vizier doen, dan is dat onvergetelijk. Ik wil het publiek nogmaals feliciteren. Zij die langs de kant stonden hebben het voorbeeldig gedaan. Dat is hartverwarmend"


Wat was voor Wuyts (voorlopig) het mooiste wielermoment van dit coronaseizoen? "Ik denk aan de slotetappe van de BinckBank Tour, met dezelfde winnaar als gisteren. Waar ik ook van genoten heb was die magische sprint op de Via Roma in Milaan-Sanremo, toen Van Aert won. Maar de slottijdrit in de Tour staat qua thrillergehalte boven alles."

Michel Wuyts becommentarieerde zondag zijn 30e Ronde van Vlaanderen.

Herbekijk de Facebook Live met de analyse van Michel: