Koen Naert blijft boven PR op WK halve marathon, zege is voor Oegandees

  Jacob Kiplimo maakt het zegegebaar: hij heeft goud te pakken.

  Koen Naert is als 73e over de streep gekomen op het WK halve marathon in Polen. De overwinning in Gdynia was voor de Oegandees Jacob Kiplimo, topfavoriet Joshua Cheptegei greep naast de medailles.

  De voorbereiding op het WK halve marathon was voor Koen Naert niet bepaald over een leien dakje verlopen door een scheurtje in zijn hamstrings. Toch lag hij na 5 kilometer nog op koers om zijn persoonlijk record te verbeteren.

   

  Maar in het vervolg van de race moest Naert mondjesmaat wat terrein prijsgeven, om uiteindelijk als 73e te finishen in 1u03'44. Daarmee bleef hij ruim boven zijn persoonlijk record van 1u01'42".

   

  Het goud in Gdynia was niet voor favoriet Joshua Cheptegei. De Oegandees had de voorbije maanden de wereldrecords op de 5.000m en de 10.000m aangescherpt, maar moest in Polen vrede nemen met de 4e stek. De overwinning was voor Cheptegei's landgenoot Jacob Kiplimo in 58'49", een kampioenschapsrecord.

  Naert: "Vooraf getekend voor tijd, maar toch wat ontgoocheld"

  Regerend Europees kampioen Naert bleef achter met gemengde gevoelens: "Vooraf had ik altijd getekend voor deze tijd", vertelde de 31-jarige atleet. "Na een moeilijke voorbereiding is 63 minuten goed, maar ik ben een atleet en dus is er toch ontgoocheling omdat ik lang uitzicht had op 62 minuten."

   

  "Dat zou fantastisch zijn geweest en ik begon er ook echt in te geloven, maar na een gebrekkige voorbereiding kan je geen wonderen verwachten."

   

  "Bashir Abdi zei onlangs nog: in atletiek haal je eruit wat je erin steekt, maar ik kon er de laatste maanden niet zo veel insteken. En zo blijf ik toch een beetje ontgoocheld achter."

   

  In de tweede wedstrijdhelft kreeg Naert het zwaar. "Ik had op voorhand al gevreesd dat ik het tempo niet tot het einde zou kunnen doortrekken en effectief bleek dat 21 kilometer nog wat anders is dan pakweg 15 kilometer."

   

  "Er is duidelijk nog werk aan de winkel, maar ik ben wel blij dat ik na 11 maanden eindelijk nog eens een wedstrijd in de benen heb."