Jepchirchir loopt snelste halve marathon, Lauwaert 38e in persoonlijk record

  Nina Lauwaert (archief) liep een persoonlijk record op de halve marathon.

  De Keniaanse Peres Jepchirchir heeft op het WK halve marathon in het Poolse Gdynia haar eigen wereldrecord in de "women-only races" bijgesteld. Ze liep naar goud in 1u05'16". Onze landgenote Nina Lauwaert finishte als 38e in een persoonlijk record van 1u11'33".

  Onder impuls van de Keniaanse ploeg dunde de kopgroep steeds verder uit in Gdynia, tot ze nog maar met drieën overbleven.

   

  Het kwam op een spurtje aan, waarin Jepchirchir zich duidelijk de sterkste toonde. De Keniaanse klokte de snelste tijd in de geschiedenis in een wedstrijd zonder mannelijke tempomakers.

   

  Het overall-wereldrecord blijft met 1u04'31" op naam van Ababel Yeshaneh, die zaterdag 5e werd in 1u05'41". Het zilver was voor de Duitse Melat Yisak Kejeta in 1u05'18", brons voor de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw in 1u05'19".   

   

  Nina Lauwaert liep een goed opgebouwde, progressieve wedstrijd. Na 5 kilometer was ze 78e, na 10km 63e, na 15km 46e en na 20km 41e. Ook in de slotkilometer wist ze nog 3 concurrentes in te halen en finishte ze uiteindelijk als 38e in 1u11'33", een persoonlijk record. Lauwaerts beste tijd stond sinds 2018 op 1u11'50".   

   

  Zaterdagmiddag zijn de mannen aan de beurt. De Oegandees Joshua Cheptegei is topfavoriet, Europees marathonkampioen Koen Naert verdedigt de Belgische eer.

  Lauwaert: "Mijn PR komt als aangename verrassing"

  Nina Lauwaert finishte als 38e in 1u11'33", een persoonlijk record. De 32-jarige atlete is aangenaam verrast door haar eigen prestatie en hoopt zich op 6 december bij de marathon van Valencia voor de Olympische Spelen te plaatsen.

   

  "Ik wilde behouden starten en stilaan oprukken, en dat is gelukt. Ik kon heel veel meisjes inhalen en kon de hele tijd van de ene atlete naar de andere lopen. Elk groepje haalde ik weer sneller in dan verwacht. Het is leuk lopen op die manier."

   

  Niet alleen met het wedstrijdverloop, maar ook met het eindresultaat was Lauwaert tevreden. "Héél tevreden zelfs. Op voorhand dacht ik aan 1u12', maar toen ik het pittige parcours zag, dacht ik dat het moeiiijk zou worden. Bergaf lopen is niet mijn ding, maar vandaag voelde ik me krachtig."

   

  "Toen ik in de laatste rechte lijn de klok zag verschijnen, dacht ik: "Dit kan niet. Die tijd kwam als een aangename verrassing."

   

  Het échte doel van dit seizoen is de marathon in Valencia op 6 december. Daar wil de pupil van coach Bart Raes de olympische limiet van 2u30'15" lopen, haar persoonlijk record bedraagt 2u30'24". "De bedoeling in Valencia is heel simpel: die limiet lopen. Dat is realistisch op basis van mijn trainingen. Ik heb nog een paar weken te gaan waarin ik geen wonderen meer verwacht, maar wel nog een klein stapje vooruit."

  Tweets: