Lege tribunes zorgen voor meer goals in de Premier League

  Op de vorige speeldag verkocht Tottenham nog een oplawaai aan Manchester United.

  De lege stadions lijken een positieve invloed te hebben op het aantal doelpunten in de Premier League. Dat blijkt uit een analyse van databureau Gracenote. Tijdens de eerste 4 speeldagen vielen gemiddeld bijna 4 goals per wedstrijd, het hoogste aantal in 60 jaar. 

  In de tot dusver 38 gespeelde duels in de Premier League vielen 144 treffers. Dat is een gemiddelde van 3,79 per wedstrijd. In zestig jaar tijd werd tijdens de eerste vier speeldagen nooit zo vaak gescoord als nu, meldt databureau Gracenote vrijdag.

   

  Enkele wedstrijden die eruit sprongen was de uithaal van Aston Villa tegen regerend kampioen Liverpool (7-2) en de zware nederlaag van Manchester United tegen Tottenham Hotspur (1-6). 

   

  Eerdere seizoenen waarin er na 4 speeldagen zo veel gescoord werd, hielden dat hoge gemiddelde nooit vast tot het einde. Gracenote denkt echter dat dit jaar de kans er wel in zit om met een gemiddelde van meer dan 3 goals per match te eindigen.

   

  "Teams creëren gemiddeld betere kansen, maar lang niet genoeg om uit te leggen waarom nu een doelpunt wordt gescoord uit elke zes schoten in plaats van de gebruikelijke negen of tien", aldus Simon Gleave, hoofdonderzoeker bij Gracenote.

   

  Er worden tijdens het seizoensbegin ook opvallend veel strafschoppen gescoord. "Een recordaantal van 23 doelpunten vanaf de penaltystip in deze fase verklaart mede een deel van het hoge gemiddelde."

  Nu wordt er een doelpunt gescoord uit elke zes schoten, in plaats van de gebruikelijke negen of tien.

  Simon Gleave van Gracenote