Ga naar de inhoud

Gezien in Vive le Vélo: De truc van Pogacar en Van Aert vs. Van der Poel

Karl Vannieuwkerke met gasten Adrie Van der Poel, Allan Peiper en Eddy Planckaert aan tafel.

Karl Vannieuwkerke kreeg gisteren in de laatste aflevering van Vive le Vélo de Drie Wijzen aan tafel: Adrie van der Poel, Allan Peiper en Eddy Planckaert. In de goedgevulde uitzending kwamen onder andere de Tourzege van Pogacar, de strijd Van Aert-Van der Poel en de coronatoestanden in de Giro aan bod.

"Pogacar sliep de dag van de tijdrit uit tot 10u"

Gast aan tafel Allan Peiper - ploegleider bij Team UAE - heeft met Alexander Kristoff een schaduwfavoriet voor de Ronde in de gelederen. Enkele weken geleden had hij in de Tour met Pogacar ook een shaduwfavoriet voor de eindzege in de ploeg, en die maakte op de voorlaatste dag het onmogelijk geachte waar.

 

"Ik was eerste ploegleider in de Tour en had zo mijn eigen idee over het verloop", blikt Peiper terug. "Vooraf wist ik dat de tijdrit naar La Planche des Belles Filles beslissend ging zijn, daar kwam alles samen. Maar we wisten dat Tadej een goede tijdrijder is."

 

Met een formidabele tijdrit maakte Pogacar een dag voor het einde nog een minuut goed op Roglic, en dat was geen toeval. "Niet om te stoefen, maar op de dag van de tijdrit deden we alles wat we moesten doen", zegt Peiper. "We zijn 's morgens naar daar gereden en hadden een hotel voorzien om het parcours nog 1 keer te verkennen. Maar we hebben het uiteindelijk niet gedaan", verklapt Peiper.

 

"Ik heb Tadej de keuze gelaten: wil je verkennen of wil je uitslapen? Uiteindelijk heeft hij tot 10u geslapen en een halfuur op de rollen gereden. Tot 11u heeft hij kunnen ontbijten om dan pas naar het ander hotel te gaan. Daardoor heeft hij de hele dag geen stress gehad."

Niet om te stoefen, maar op de dag van de tijdrit deden we alles wat we moesten doen.

Allan Peiper

Het gesprek over Pogacar:

De Tour van Peiper samengevat in 4 minuten:

"Situaties zoals Van Aert tegen Van der Poel zullen nog 1000 keer voorkomen"

Hot topic zondag na Gent-Wevelgem: de tweestrijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Van Aert verweet na de wedstrijd dat Van der Poel niet reed om te winnen. Een uitspraak die Van der Poel niet bepaald apprecieerde.

 

Hoe keek vader Adrie naar de heisa? "Zulke situaties zullen nog 1000 keer voorkomen in de koers. Als je weet dat je de superfavoriet bent, dan zullen er renners op je wiel rijden", dient vader Van der Poel Van Aert van antwoord.

 

"De meesten die Matje kennen, weten dat hij altijd koerst. Als je ziet wat hij doet vlak voordat ze naar de belangrijke fases gaan, daar rijdt hij drie keer zo lang op kop als de rest. Hij zal ook wel gevoeld hebben dat het beste eraf was, maar als je blijft zitten heb je helemaal niets."

Als je de superfavoriet bent, weet je dat er renners op je wiel zullen rijden.

Adrie van der Poel over Wout van Aert

"Het zijn twee superkampioenen die aan elkaar gewaagd zijn", pikt Eddy Planckaert in. "Ik hoop dat ze elkaar in de toekomst niet te vaak gaan bedonderen door zo tegen elkaar te rijden, want de anderen zullen ervan profiteren."


"Van Aert had ook de steun niet van Degenkolb", merkt Van der Poel op. "Maar als ze uiteindelijk hadden gesprint met z'n allen, dan gok ik dat Pedersen toch wint, voor Van Aert en Van der Poel. Ik ken die jongen al van bij de junioren en die is gewoon heel goed."


"Bovendien is het een renner waar minder naar gekeken wordt dan Van Aert of Van der Poel. Het had sowieso moeilijk geweest voor één van de twee om te winnen. Het zijn beide erg slimme renners en ze zullen allebei wel denken dat zo'n situatie als in Wevelgem niet meer zal voorkomen."

"Waar is het foutgelopen in de Giro?"

Tussen de voorbeschouwingen voor de Ronde van Vlaanderen door, kwam ook de Giro nog even ter sprake aan tafel bij Karl. Zij het op een minder positieve manier. Opnieuw waren er gisteren tal van nieuwe coronagevallen in de karavaan. Haalt het peloton Milaan nog?

 

"Het is een groot vraagteken", klinkt het aan tafel. "Ik heb gehoord dat er nu ook ploegen voorstellen om het spel helemaal stop te zetten", merkt Van der Poel op. "Als er de komende dagen nog meer gevallen uit de bus komen, dan kan de UCI niet anders dan ingrijpen."

 

"Ik vraag me af wat er verkeerd is gegaan", vraagt Peiper zich luidop af. "In de Tour waren we echt beschermd. We konden niet besmet worden want we zagen gewoon niemand. Hoe is dat in de Giro kunnen foutlopen?"

Volgen er de komende dagen nog meer gevallen, dan kan de UCI niet anders dan ingrijpen.

Adrie van der Poel over corona in de Giro

Met de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix verdwenen er de afgelopen weken nog topklassiekers van de kalender. Hoe groot is de opluchting dat de Ronde toch zal kunnen doorgaan? "Indien niet was dat een ramp geweest", reageert Van der Poel.


"Met al het kunst- en vliegwerk dat ze gedaan hebben om toch een kalender in elkaar te flansen, moeten we toch de organisatoren en de ploegen bedanken voor wat er allemaal is kunnen doorgaan."

Sammy Neyrinck zocht Julian Alaphilippe op in zijn voorbereiding op de Ronde:

Ine Beyen ging op bezoek bij de partner (en trainer) van Lotte Kopecky: