Blijven fans welkom in stadion? Protocollen worden deze week herbekeken

  De regering heeft een hele reeks nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Voorlopig blijft in ons voetbal alles bij het oude wat supporters betreft, de protocollen van de clubs worden deze week bekeken. Bij andere sportevenementen mogen er maar 40 fans aanwezig zijn. "We kunnen blijven sporten, ook met publiek", benadrukt Ben Weyts.

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ging op de persconferentie na afloop van het overlegcomité niet al te diep in op de invloed van de maatregelen op de sportsector. Wel zullen alle protocollen die er met de sector gemaakt zijn de komende week herbekeken worden.

   

  Concreet gaat het dan vooral over het publiek tijdens matchen in de Jupiler Pro League. De clubs stelden allemaal een plan op om fans veilig te kunnen ontvangen, maar die plannen worden opnieuw onder de loep genomen en waarschijnlijk verstrengd.

   

  "Er zijn heel wat goede protocollen gemaakt over hoe het veilig kan, daar is hard aan gewerkt", zei Vandenbroucke. "Maar we zitten vandaag in een zeer moeilijke situatie. We zitten nu in de hoogste alarmfase en dus moeten we dat allemaal herbekijken."

   

  De huidige protocollen blijven wel nog een week lopen. Dit weekend is er dus zeker nog publiek welkom in de voetbalstadions.

   

   Voor activiteiten die niet onder die protocollen vallen, wordt het maximum aantal mensen beperkt tot 40. Zo zal er dus bij amateurwedstrijden nog maar zeer beperkt publiek aanwezig kunnen zijn. Die maatregel gaat onmiddellijk in. Kantines en drankgelegenheden worden - net als de horeca - gesloten.

  Weyts: "Sportieve leven moet niet tot stilstand komen"

  Vlaams minister voor Sport Ben Weyts reageerde al op Twitter en benadrukte dat sportevenementen zullen kunnen blijven plaatsvinden. Ook sporten zelf zal - binnen de al geldende restricties - mogelijk blijven. "Het sportleven moet niet tot stilstand komen. Dat is een belangrijk lichtpuntje in deze moeilijke tijden."

  Pro League: "Zo spoedig mogelijk overleg opzetten"

  De Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, heeft al kort gereageerd op de aankondiging van de regering. "Wij zullen zo spoedig mogelijk het overleg opzetten met de bevoegde ministers, overheden en experten om onze protocollen te herbekijken voor alle facetten van onze organisatie en die van onze clubs", klinkt het in een persbericht.

   

  "In elk geval moedigt de Pro League iedereen aan om de gecommuniceerde maatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Enkel zo zullen we zo snel als mogelijk en wenselijk zorgeloos van onze favoriete sport kunnen genieten."