Ook wereldbeker in Zonhoven valt weg, UCI herschikt veldritkalender

  0 / 0

  Er zal dit jaar geen wereldbekercross gereden worden in het zand in Zonhoven. De cross stond normaal op 13 december op het programma. Het is de zoveelste cross die sneuvelt door de coronacrisis. Er blijven nog maar 5 crossen over op de WB-kalender. De UCI heeft daarom met overgebleven manches geschoven.

  De befaamde kuil in Zonhoven zou dit seizoen toetreden tot de vernieuwde wereldbeker, maar net om die reden is een editie zonder publiek geen optie. De kost voor het organiseren ligt dit jaar beduidend hoger dan anders. "Dat komt onder andere door de licentiekosten om het wereldbekerstatuut toegewezen te krijgen en aan het hogere prijzengeld. Dat is geen probleem als je hier een volle kuil hebt, nu wel", zegt Christophe Impens van organisator Golazo.   

   

  "Dat gat kan je eigenlijk alleen maar compenseren als bijvoorbeeld de lokale overheid zou sponsoren. We hebben daar goede gesprekken over gehad en naar oplossingen gezocht, maar ook voor de gemeente zou die inspanning te groot geweest zijn. We kijken nu al vooruit naar volgend jaar want de kuil van Zonhoven hoort thuis in de cross."

   

  Maar Golazo had ook nog een beetje goed nieuws. "We kunnen wel bevestigen dat alle andere crossen waar Golazo voor instaat (in totaal nog 15 deze winter, red.) zullen gereden worden. Ook als dat tot het einde van het seizoen allemaal achter gesloten deuren moet, waar we nu wel echt rekening mee houden."

  UCI stelt nieuwe wereldbekerkalender op

  Het wegvallen van de manche in Zonhoven is de zoveelste klap voor de wereldbeker. Eerder sneuvelden ook al Diegem (27 december), Koksijde (22 november), Besançon (29 november), Villars (17 januari) en Hoogerheide (24 januari). Van de 11 manches blijven er zo nog 5 over. 

   

  De oorspronkelijke kalender van eind januari telde zelfs nog 14 wedstrijden, maar daarvan vielen eerder de manches in Waterloo, Dublin en de Scheldecross in Antwerpen af.

   

  Om al die annulaties op te vangen heeft de UCI de beperkte kalender wat herschikt. De openingsmanche op 1 november in Overijse wordt uitgesteld naar 24 januari. Tabor wordt nu de eerste afspraak op 29 november. Namen blijft op 20 december, een week later is het aan Dendermonde. Hulst blijft op 3 januari staan.

  Kalender wereldbeker

  datum cross winnaar winnares
  29/11/20 Tabor (Tsj) Vanthourenhout Brand
  20/12/20 Namen Van der Poel Brand
  27/12/20 Dendermonde Van Aert Brand
  03/01/21 Hulst (Ned) Van der Poel Betsema
  24/01/21 Overijse Van Aert Alvarado