Veiligheid Ronde: "Er zal koers zijn, als de mensen thuisblijven"

  Alberto Bettiol reed in 2019 solo naar de zege in de Ronde van Vlaanderen.

  In deze harde coronatijden staat veiligheid bovenaan de agenda van elk evenement. Voor de Ronde van Vlaanderen van zondag zijn de draconische maatregelen nog eens toegelicht op een persconferentie met gouverneur Carina Van Cauter, de burgemeester van aankomstplaats Oudenaarde en organisator Flanders Classics. De boodschap aan het publiek is: "Blijf thuis!"

  Zo zal er in deze corona-editie geen enkele toeschouwer toegelaten worden op de hellingen en kasseistroken. En ook in de start- en aankomstzone is geen enkele supporter welkom.

   

  In totaal worden 22 veiligheidszones voor het publiek volledig afgesloten: alle kasseistroken en hellingen. Ook aan de start op het Steenplein in Antwerpen (waarvan het uur trouwens niet bekendgemaakt wordt) én aan de finish in Oudenaarde is het publiek niet welkom, net als in het rennersdorp.

   

  Op andere plaatsen mag alleen wie er woont langs het parcours staan en dat met mondmasker, van 1 uur voor tot 1 uur na de verwachte passage. En in de Vlaamse Ardennnen moet je 1,5 meter afstand houden tot de rijbaan. Waar dat niet kan, zullen straten worden afgesloten.

   

  De boodschap met deze draconische maatregelen is duidelijk, stelt CEO Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics: "Er zal koers zijn, als de mensen thuisblijven. Dat is de boodschap die iedereen hier vandaag meegeeft. We moeten erop rekenen dat de mensen thuisblijven, dat het een Ronde van Vlaanderen wordt zonder publiek."

   

  "Maar we mogen er ook trots op zijn dat we er met z'n allen in slagen van die Ronde van Vlaanderen toch te laten doorgaan, zeker in het huidige klimaat. We hebben nood aan dit soort events."

   

  De regels zijn één ding, maar ze zullen ook erg streng gecontroleerd worden. De politie zal controleren, streng optreden en verbaliseren. Maar de politie zal ook inzetten op preventie. "Want voorkomen is beter dan genezen."

  Gouverneur: "Het wordt letterlijk en figuurlijk limited edition"

  Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter hamert ook op thuisblijven: "Het wordt een limited edition dit jaar. In de figuurlijke en letterlijke zin van het woord: het is een editie met beperkingen, maar ook een unieke editie die we ons nog lang zullen herinneren, omdat we ze allemaal van thuis uit zullen beleven."

   

  De veiligheidszones werden in de vorige jaren gebruikt om aan crowdmanagement te doen, maar worden nu gebruikt om het tegenovergestelde doel te bereiken: het publiek weghouden van het parcours.

   

  Ook Van Cauter doet nog eens een emotionele oproep: "Red de Ronde en blijf thuis! Beleef de koers thuis, voor het scherm of op de radio, en doe dat met je gezin of de mensen met wie je onder hetzelfde dak woont."

   

  Ze roept op om thuis geen privébijeenkomsten te organiseren, de politie zal streng optreden. "Privéfeestjes worden onverbiddelijk stilgelegd. Er zullen ook boetes volgen: tot 250 euro. En wanneer het politiebesluit van de gouverneur wordt overtreden, kan je ook correctioneel vervolgd worden."

   

  Burgemeester Marnic De Meulemeester van Oudenaarde vult aan: "Eigenlijk kan je in Oudenaarde, en bij uitbreiding langs het volledige parcours van de Ronde, niets komen doen. Voor de televisie, daar gebeurt het zondag."

  Red de Ronde en blijf thuis!

  Gouverneur Carina Van Cauter

  Na positieve Girotesten: "Teams testen, net als staf organisatie"

  De positieve testen in de Giro hebben ook gevolgen voor de Ronde, bevestigt Van Den Spiegel: "Maar we zijn er wel van overtuigd dat die teams deze week echt toeleven naar de Ronde, heel strikt omgaan met de bubbel en nog zullen testen, zodat alles dit weekend veilig verloopt. Daar werken wij ook aan mee door al onze staf nog deze week te testen."


  Gent-Wevelgem 2 dagen geleden was een geslaagde test voor de Ronde, maar die koers is nog zoveel groter. Zondag wordt een examen voor het voorjaar van 2021, beseft Van Den Spiegel: "We weten al dat 2021 ook al geen normaal jaar zal zijn, zeker niet in de eerste jaarhelft. Daar houden we vandaag al rekening mee. Willen we alle koersen op het programma houden, dan is nu zondag absoluut belangrijk."