"Veel spelers onder niveau bij Oranje en dan ben je heel matig ploegje"

  De Nederlandse motor pruttelde de voorbije wedstrijden.

  Vanavond spelen Italië en Nederland tegen elkaar in de Nations League. Een duel om naar uit te kijken, al krijgt Oranje in eigen land kritiek na mindere matchen eerder deze maand. Wat is er aan de hand bij de Nederlandse ploeg? Johan Boskamp probeert het probleem te schetsen.

  0-1-verlies tegen Mexico (vriendschappelijk) en een scoreloos gelijkspel tegen Bosnië (Nations League) vorige week hebben een vuurtje aangewakkerd bij onze Noorderburen. Er komt veel kritiek op het nationale elftal. 

   

  "Dat is typisch Nederlands", zegt Johan Boskamp. "Voor de eerste interlands weer begonnen, waren we bij wijze van spreken nog favoriet om het EK te winnen en dat is nu echt helemaal anders."

   

  Heeft het te maken met de coacheswissel bij oranje? "De impact daarvan is wel gigantisch geweest, maar je kunt het echt niet allemaal op de trainer gaan steken", vindt Boskamp.

   

  "Neem de wedstrijd tegen Mexico, daar speelden 7 of 8 andere spelers mee en de manier van spelen was ook anders. Toen voetbalden ze met 1 controlerende middenvelder in de plaats van 2."

   

  "Maar tegen Bosnië stond in principe de ploeg die het onder Koeman zo ontzettend goed gedaan heeft en de eerste 75 minuten waren gewoon niet om aan te zien. Een spits als Luuk de Jong heeft ballen vanaf de flanken nodig en die kwamen niet."

  "Je kunt het niet allemaal op de trainer steken", zegt Johan Boskamp over Frank de Boer.

  "Verwacht niet veel van match tegen Italië"

  Zijn de spelers wel blij met Frank de Boer als opvolger voor Ronald Koeman? "Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik heb nog geen enkele speler horen zeggen of het een goede keuze is of een slechte keuze", zegt Boskamp.


  "Veel spelers spelen onder hun niveau en dan ben je een heel matig ploegje. Kijk bijvoorbeeld naar Virgil van Dijk, die haalt ook bij Liverpool zijn niveau nog niet. Depay loopt overal, maar ik zie hem zelden in de zestien meter komen. Het gaat niet lekker en dan vinden we alles weer waardeloos."


  Wat verwacht Boskamp van de match tegen Italië? "Niet al te veel, want in de vorige match werden we echt weggespeeld. Als ik van die match mag uitgaan, geef ik Oranje geen schijn van een kans. Sowieso zie je in de Nations League niet echt topwedstrijden, vind ik. Het zijn veredelde oefenmatchen."

  Virgil van Dijk