"Het enige dat speelt, is dat jullie Belgen niet meer gewoon zijn te verliezen"

  Knopen de Rode Duivels in IJsland weer aan met de zege?

  Wat kan het snel gaan in het voetbal. In september was er nog geen vuiltje aan de lucht na zeges tegen Denemarken en IJsland, een maand later sluipt her en der wat negativiteit en twijfel in het hoofd van sommigen. Ook de nummer 1 plaats op de FIFA-ranking is niet meer zeker bij verlies tegen IJsland. We stelden 3 ervaren rotten 4 dezelfde vragen. Een ex-bondscoach, een 84-voudige international en een Nederlander met een hart voor België.

  1. Moeten we ons zorgen maken na Ivoorkust en Engeland?

  • Franky Van der Elst: "Ik denk niet dat er reden is om ons zorgen te maken. De prestatie tegen Engeland was redelijk, de Duivels hadden evengoed kunnen winnen. Het enige dat die uitslag aangeeft, is dat het deze keer net niet goed genoeg was."

  • Georges Leekens: "We hoeven zeker niet ongerust te zijn. In een vriendschappelijke match moet je experimenteren en dat heeft Martinez gedaan. In de Nations League verloren we na lang nog eens, maar vergeet niet dat we vaak al wonnen als het niet helemaal top was. Dat gaat dan mis als je niet over je volledige kern beschikt en de vervangers automatismen missen."

  • Johan Boskamp: "België hoeft zich helemaal geen zorgen te maken. Tegen Engeland waren de Rode Duivels de betere ploeg. Ze verloren door een individuele fout en een afgeweken bal. Het enige wat in jullie hoofdjes speelt, is dat jullie het niet meer gewoon zijn om te verliezen. Op een WK of EK verloopt zo'n match helemaal anders. Dan zou Kevin De Bruyne niet naar de kant gaan."

  Op een WK of EK verloopt zo'n match tegen Engeland helemaal anders. Dan zou Kevin De Bruyne niet naar de kant gaan."

  Johan Boskamp

  2: Moeten onze internationals te veel matchen spelen?

  • Van der Elst: "Dat zei ik al voor de coronacrisis en nu zeker. Begin maar eens te tellen hoeveel wedstrijden de internationale topspelers moeten spelen. Zeker spelers uit landen waar de competitie na de corona-onderbreking is voortgezet, die hebben heel veel gespeeld de laatste tijd en geen vakantie gehad. De kalender zit overvol en met het nakende EK zal dat niet snel beter worden."

  • Leekens: "Spelers zijn mondiger geworden en dat vind ik goed. Zij voelen het best hun lichaam aan. Ze hebben ook gelijk. De belasting is groot en dat is vermoeiend voor lichaam en geest. Er moet een evenwicht gevonden worden. Voor de bondscoach is dat niet makkelijk."

  • Boskamp: "De belasting is de laatste maanden inderdaad enorm geweest. Zeker voor spelers die niet in België, Nederland of Frankrijk speelden, waar de competitie werd stopgezet. Bij zo een belasting kan een klein kwaaltje makkelijk erger worden."

  3: Ben je voorstander van de Nations League?

  • Van der Elst: "Ik vind het een overbodige competitie. Ze werd zogenaamd ingevoerd ter vervanging van de vriendschappelijke matchen en wat doen ze nu? Ze organiseren een vriendschappelijke match tegen Ivoorkust. Dat is toch niet nodig? Voor mij mag de Nations League eruit. Wat ik ook een slechte zaak vind, is dat door al die extra matchen iedereen weer reist over heel Europa. Geen goede zaak op dit moment."

  • Leekens: "De Nations League is een verbetering in vergelijking met de oefenmatchen van vroeger, maar het is wel te uitgebreid. Zeker nu in coronatijden. Maar vergeet niet dat het vroeger niet altijd even makkelijk was om goede oefenmatchen te organiseren. Wel als je nummer 1 van de wereld bent, maar er zijn andere tijden geweest."

  • Boskamp: "Ik vind niet dat de Nations League de topmatchen oplevert waar je als liefhebber op zit te wachten. Het zijn nog altijd veredelde oefenmatchen. De beleving is in niets te vergelijken met een EK of WK, dat blijven de enige matchen die er echt toe doen."

  De Nations League werd zogenaamd ingevoerd ter vervanging van de vriendschappelijke matchen en wat doen ze nu? Ze organiseren een vriendschappelijke match tegen Ivoorkust.

  Franky Van der Elst

  4: Is het dreigende verlies van FIFA-ranking nr.1 een extra motivatie tegen IJsland?

  • Van der Elst: "Daar zijn de spelers niet mee bezig, denk ik. De FIFA-ranking is niet de grote motivatie. Wat de Duivels eerder zal motiveren, is dat ze na twee matchen zonder overwinning opnieuw de zege willen proeven. En het gevolg daarvan zou zijn dat ze 1e blijven op de ranking."

  • Leekens: "We hebben sinds september 2018 toch een beetje gepocht met die eerste plaats en terecht. Als je op 1 staat, geef je dat niet graag af. We zijn ook gewoon bij de beste 4 landen van de wereld, maar ik denk niet dat de spelers die eerste plaats meenemen op het veld. Ze willen vooral winnen tegen IJsland en ik denk wel dat de IJslanders de rekening zullen betalen voor de laatste twee matchen van België."

  • Boskamp: "Het is leuk om eerste te staan op die lijst, maar daar liggen de spelers echt niet wakker van. Om daar wakker van te liggen moeten ze een verkeerd slaappilletje nemen, denk ik."