Vanaf woensdag worden zaalsporten met nauw contact verboden

  Onder meer basketbalwedstrijden zijn minstens tot en met de herfstvakantie verboden.

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft de regels voor indoorsporten verstrengd. Vanaf woensdag geldt "code oranje" voor de zaalsporten waarbij het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar.

  Minister Ben Weyts heeft de voorbije dagen druk overlegd met de verschillende sportsectoren en artsen "Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend", klinkt het. "Bovendien zijn er in vergelijking met andere geledingen in de samenleving in de sportwereld meer kansen om het virus door te geven."

   

  De verstrenging betekent concreet dat alle indooractiviteiten waarbij geen afstand van 1,5 meter bewaard kan worden verboden wordt voor iedereen boven 12. Geen competitiematchen basketbal, volleybal of handbal meer, maar wel nog pakweg tennismatchen in het enkelspel. Trainingen blijven mogelijk, als er tenminste afstand bewaard kan worden. Douches en kleedkamers gaan wel opnieuw dicht, behalve in de zwembaden.

   

  “Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht", zegt minister Weyts. "Maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn. Voor de jongste sporters blijft er wel iets meer mogelijk: we willen ervoor zorgen dat zij kunnen blijven sporten."

   

  Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

  Na herfstvakantie evaluatie: "Nog meer verstrenging is mogelijk"

  Kantines mogen openblijven, maar moeten dezelfde strikte regels volgen als de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en 1,5 meter afstand tussen tafels.

   

  Ook publiek blijft toegelaten, met de bekende beperkingen: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 toeschouwers outdoor, altijd met afstand en mondmaskers.

   

  "Maar we waarschuwen wel: als de situatie blijft verslechteren, dan komen er ook nog strengere maatregelen in beeld. Het is nu van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven."

   

  De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. “Dat kan ook een motivatie zijn om de verstrengingen nu goed op te volgen”, zegt Weyts. “We kunnen opnieuw versoepelen, als we er eerst in slagen om de cijfers opnieuw terug te dringen”.

  Uitzondering voor profclubs in de maak

  De verschillende profclubs in het basketbal, volleybal, handbal,... vallen niet onder deze nieuwe richtlijn. Het ministerie van Sport zou een uitzondering willen maken als deze clubs aan nog strengere voorwaarden kunnen voldoen.

   

  "We zitten nog samen met de federaties om afspraken te maken over topsport. Voor topsport zal een uitzondering gemaakt kunnen worden, als er extra maatregelen geïmplementeerd worden rond bijvoorbeeld testing, social distancing, gebruik kleedkamers,...", klinkt het op het kabinet-Weyts.