Serge Pauwels, de renner die niet "in één laatje" past: "Alles eruit gehaald"

  Serge Pauwels heeft mooie herinneringen aan de Tour van 2015.

  Serge Pauwels heeft zijn laatste koers gereden. De vrijbuiter kijkt trots terug op een carrière van 15 jaar. "In mijn eerste jaar als nieuweling reed ik met moeite een koers uit. Dat ik zo lang prof zou kunnen zijn, had ik toen nooit gedacht", vertelt hij. 

  Serge Pauwels hangt zijn fiets aan de haak door "een samenloop van omstandigheden". "Ik heb ten eerste wat gezondheidsproblemen gehad", zegt hij. "Door een ontsteking op mijn hartspier moest ik 2 maanden rusten. Het was dan ook onmogelijk om nog in conditie te raken voor de Vuelta."

   

  "Ik word ook 37 jaar in november en mijn ploeg CCC is ermee gestopt. Dat doet de weegschaal uiteraard overhellen naar één kant. Als ik 23 jaar was geweest, zou ik nog voortdoen, maar nu weegt 1 of 2 jaar extra niet op tegen het mooie geheel dat mijn carrière is geweest. Ik heb er vrede mee om te stoppen."

   

  "Ik heb nog met één ploeg gesproken, maar met deze markt is het niet eenvoudig om een ploeg te vinden. Ik heb de knoop nu zelf doorgehakt en kan terugblikken op 15 fantastische jaren."

  "Mooiste herinneringen aan Tour van 2015"

  15 jaar, voldoende herinneringen om een favoriet moment uit te kiezen. "Het is altijd moeilijk om één herinnering te kiezen", zegt Pauwels. "Ik heb veel goede herinneringen aan de Tour van 2015."

   

  "Met MTN-Qhubeka reden we toen de Tour in een underdogpositie met een wildcard. Ik heb mezelf toen herontdekt: ik zat vaak mee in de ontsnapping, eindigde 4 of 5 keer in de top 10 in een bergrit en sloot af met een 13e plek in het eindklassement."

   

  "Dat was mijn stijl van koersen, ik zat in een niche die steeds kleiner wordt in het moderne wielrennen. Tegenwoordig moet iedereen in één schuifje passen: kopman, knecht, klimmer, sprinter... Ik zat er als vrijbuiter altijd een beetje tussen."

   

  "Maar ik heb absoluut alles uit mijn carrière gehaald. In mijn eerste jaar als nieuweling reed ik met moeite een koers uit. Als ze me toen hadden gezegd dat ik 15 jaar prof zou zijn, voor de mooiste ploegen zou rijden, aan de Olympische Spelen zou deelnemen... dan had ik het nooit geloofd."

  Tegenwoordig moet iedereen in één schuifje passen: kopman, knecht, klimmer, sprinter... Ik zat er als vrijbuiter altijd een beetje tussen.

  Vloeken op De Gendt? "Het blijft een gemiste kans"

  Serge Pauwels heeft één rit in de Giro op zijn palmares staan, omdat Leonardo Bertagnolli in 2009 uit de uitslagen werd geschrapt voor bloeddoping. In 2016 kon Pauwels opnieuw bijna weer juichen in een grote ronde, maar was nota bene een landgenoot hem te snel af op de Mont Ventoux: Thomas De Gendt.

   

  "Of ik nog vloek op De Gendt? Nee, maar het blijft een gemiste kans. Het was mooi geweest als ik daar had gewonnen. Maar ik ben niet ongelukkig dat het geen overwinning is geworden."

   

  Waar gaat Pauwels zich nu op richten? "Ik heb maar twee dingen gedaan in mijn leven: studeren en wielrennen. De kans is groot dat ik me dus op het wielrennen richt, dat is een logische stap."

   

  "Het zou me veel voldoening geven als ik mijn bagage kan doorgeven aan de jeugd. Ploegleider worden is misschien een mogelijkheid. Maar eigenlijk liggen alle opties nog open."