LA Lakers veroveren 17e NBA-titel voor Bryant, King James is MVP

  De bewerkers van de LA-titel: LeBron James en Anthony Davis.

  De LA Lakers zijn na 10 jaar opnieuw de beste basketbalclub ter wereld. De Lakers versloegen in de 6e wedstrijd van de NBA-finale de Miami Heat voor een beslissende 4e keer: 106-93. MVP LeBron James droeg de titel op aan Kobe Bryant, de betreurde Lakers-legende, die 10 jaar geleden voor de vorige titel zorgde en begin 2020 omkwam in een helikoptercrash.

  Voor LeBron James was het de 4e titel in 10 finales. De 35-jarige topvedette won in 2012 en 2013 met Miami en in 2016 met Cleveland. Hij was in 2018 speciaal naar de LA Lakers getrokken met een titelmissie. Zijn 1e seizoen in LA verliep stroef, James was lang geblesseerd. Dit seizoen was  het na de komst van spitsbroeder Anthony Davis wél raak.

   

  King James deed zijn naam en faam alle eer aan in deze finale: met 28 punten, 14 rebounds en 10 assists was hij met een triple-double ook vandaag beslissend. 

   

  In Game 5 lieten de Lakers de titel nog liggen, dat wilden ze geen 2e keer meemaken. Ze domineerden van begin tot einde. Na 2 kwarts van 28-20 en 36-16 stond er al een kloof van 28 punten op het bord bij de rust. De Heat leken al hun energie en kunde in de vorige match te hebben achtergelaten. De rentree van Dragic was vergeefs. Butler, de held van de vorige duels, werd op 12 punten gehouden. Adebayo was met 25 punten topschutter bij de Heat.

   

  James kon andermaal rekenen op Davis (19 ptn, 15 rbs). Rondo (19 ptn) en Caldwell-Pope (17 ptn) maakten mee het verschil.

   

  Dat gaven de Lakers niet meer uit handen en ze cruiseten naar hun 17e titel, waarmee ze het record van Boston Celtics evenaren. De Lakers hadden er 32 finales voor nodig. LBJ was toe aan zijn 10e finale in zijn 17-jarige carrière, voor de 4e keer was hij MVP van de finale. Alleen Michael Jordan doet beter met 6.

   

  "Ik denk nog steeds dat ik mezelf moet bewijzen en dat geeft me energie", verklaarde James met een sigaar in de hand. "Wat ik ook in mijn carrière al bereikt hebt, er sluimeren toch altijd nog wat kleine twijfels in mijn hoofd, afgezet tegen de geschiedenis van het spel. "Heeft hij dit gedaan, heeft hij dat gedaan?" Dat zinnetje - "Waarom niet nog iets bewijzen?" - stuwt me vooruit."

  Seizoen vol Bryant, Black Lives Matter en corona

   De titel van de Lakers is om 3 redenen speciaal. De franchise uit LA was extra gemotiveerd door de tragische dood van icoon Kobe Bryant eind januari. Bryant speelde zijn hele carrière (1996-2016) voor de Lakers, goed voor 5 titels. "Sinds die tragedie wilden we niets anders dan de titel pakken voor hem", beaamde Davis.

   

  Ook de Black Lives Matter-beweging had zijn impact op dit NBA-seizoen, waarbij heel wat spelers en teams hun engagement toonden voor de sociale antiracismebeweging. Hun protest was enorm na verschillende incidenten tussen politie en de zwarte gemeenschap in de VS, zo was er onder meer de dood van George Floyd en het neerschieten van Jacob Blake.

   

  And last but not least was er natuurlijk corona. Die zorgde voor een pauze van 4 maanden en een ontknoping van de competitie in een bubbel in Disney World in Florida.

  De zoveelste topmatch van King James (28 ptn, 14 rbs, 10 ass)

  De uitreiking van de trofeeën:

  Meer foto's en tweets over de titel en de titelmatch: