Hervormingsplannen Liverpool en United bestempeld als "machtsgreep"

  Liverpool kwam met een controversieel voorstel op de proppen.

  Liverpool en Manchester United hebben een grondige hervorming van het Engelse voetbal uitgedokterd, tot groot ongenoegen van onder meer de Premier League. Minister van Sport Oliver Dowden ziet er "een machtsgreep" van de topclubs in.

  Liverpool en Manchester United zouden op de proppen gekomen zijn met "Project Big Picture". Topclubs Arsenal, Chelsea, Manchester City en Tottenham zouden het niet op voorhand wegwuiven. 

   

  Concreet zou de Premier League worden herleid tot 18 clubs in plaats van 20. De League Cup en Community Shield verdwijnen van de drukke Engelse kalender. 

   

  Als compensatie zou de Premier League 275 miljoen euro doorsluizen naar de English Football League, de verzameling van clubs onder de Premier League, om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Rick Parry, voorzitter van de EFL, is alvast voorstander.

   

  De vraag is of ook de andere clubs zullen plooien voor het voorstel. Aan het plan hangt namelijk ook de voorwaarde vast dat de 6 grote clubs en Everton, West Ham en Southampton een speciale status krijgen. Als 6 van die 9 clubs een voorstel goedkeuren, is het voldoende om het door te voeren.

  "Achterkamerpolitiek"

  Het voorstel van Liverpool en Manchester United lekte uit in de Engelse Tabloids en is bij sommige clubs niet goed aangekomen. De Premier League hekelt "het gebrek aan samenwerking". 

   

  Ook minister van Sport Oliver Dowden ontvangt het voorstel sceptisch. "Ik vrees dat het een machtsgreep is van de grote clubs", zei hij. "We moeten stoppen met deze achterkamerpolitiek."

   

  Ook de Football Supporters Association (FSA) keert zich tegen het plan. "De fans zullen zich afvragen waarom de Premier League zijn zaakjes niet onder controle krijgt", besluit Dowden.