FIFA-directeur Wenger pleit voor 2-jaarlijks EK én WK: "Nations League schrappen om plaats te maken"

  Portugal won vorig seizoen de 1e editie van de Nations League.

  De FIFA denkt na over een grondige hervorming van de internationale voetbalkalender. Arsène Wenger, directeur voetbalontwikkeling van de wereldbond, deed enkele opmerkelijke uitspraken in Bild am Sonntag. "Een EK en WK om de 2 jaar past wellicht beter bij een moderne wereld." en "Van de Nations League moeten we af, want dat is geen duidelijke competitie."

  De 70-jarige Wenger was 2 decennia coach van Arsenal en is sinds vorig jaar in dienst bij de FIFA. In zijn zoektocht naar aantrekkelijker voetbal pleit de Fransman voor een EK en WK om de 2 jaar in plaats van om de 4 jaar.

   

  "Er moeten zo weinig mogelijk evenementen zijn. Een WK en EK om de 2 jaar past wellicht beter in een moderne wereld", noteerde de Duitse krant. In zo'n scenario moeten voor Wenger alle kwalificatieduels in 1 maand gespeeld worden. "Dat verkoop je makkelijker aan de tv-zenders en de sponsors", aldus Wenger. Het idee lag al op de tafel bij de FIFA.

   

  "Persoonlijk geloof ik dat dit een stap vooruit zou zijn. Mensen zullen niet minder waarde hechten aan het WK of EK als het om de 2 jaar wordt gespeeld. Ik zeg altijd dat het niet gaat over wanneer je speelt, maar over de kwaliteit van de competitie. Mensen kijken toch ook elk jaar naar de Champions League."

   

  De FIFA en de UEFA botsen al langer over de invoering van nieuwe competities. Van de UEFA Nations League wordt momenteel de 2e editie afgewerkt, maar Wenger ziet de landencompetitie liefst zo snel mogelijk verdwijnen om plaats te maken op de al propvolle kalender.

   

  "We moeten van de Nations League af en duidelijkere toernooien vinden die iedereen begrijpt", meent de Fransman. "Als je de straat opgaat en mensen vraagt waarover de Nations League gaat, zal je er weinig vinden die het kunnen uitleggen."

  Als je de straat opgaat en mensen vraagt waarover de Nations League gaat, zal je er weinig vinden die het kunnen uitleggen.

  Arsène Wenger