Wereldkampioen schaken ziet recordreeks van 125 partijen eindigen: "Enorm ontgoocheld"

  Magnus Carlsen weet weer wat verliezen is: na een recordreeks van 125 schaakwedstrijden zonder nederlaag liet de Noorse wereldkampioen zich verrassen in eigen land tegen de Pool Jan-Krzysztof Duda. 

  De 29-jarige Carlsen is al sinds 2013 de onbetwiste wereldkampioen. Zijn laatste nederlaag dateerde van 31 juli 2018 tegen de Azerbeidzjaanse grootmeester Sjachrijar Mamedijarov. Sindsdien bleef de flamboyante Noor in 125 partijen (44 zeges, 81 onbeslist) ongeslagen.

   

  Maar op het Norway Chess, het eerste fysieke toernooi na maanden onderbreking door de coronapandemie, botste Carlsen op de Pool Duda, 's werelds nummer 15.

   

  "Dit is een enorme ontgoocheling. Er zijn geen excuses voor", zei Carlsen, die snel een loper verloor en daar de gevolgen van moest dragen. Duda was dan weer in de wolken. "Ik ben uiteraard enorm gelukkig", reageerde de 22-jarige Pool. "Ik had niet verwacht deze partij te winnen."