Naesen: "Zou misschien onrechtvaardig zijn om Parijs-Roubaix wel te laten doorgaan"

  Ook voor Oliver Naesen en zijn Franse ploeg AG2R is het schrappen van Parijs-Roubaix een streep door de rekening. Maar de renner heeft wel begrip voor de organisatie. Hij mikt nu nog op de twee grote Vlaamse wedstrijden: Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. "Maar elke renner heeft die nog op het programma staan dus het wordt heel moeilijk."

  "Ik had dit wel een beetje voelen aankomen", reageert Oliver Naesen op het nieuws over Parijs-Roubaix. "In een Franse ploeg is er toch iets meer voeling met wat er in de Franse media gezegd en geschreven wordt. Het zag er al eventjes slecht uit."

   

  "Het gaat echt niet goed met de coronacijfers in Parijs. Elk land en elke regio heeft zijn eigen regels. Er is daar ook een code rood zoals bij ons, maar dan is er ook nog "code rood plus". Daar zitten ze nu in. Dan wordt het wel moeilijk om er te koersen. Het zou misschien zelfs onrechtvaardig om enerzijds een koers te organiseren en anderzijds het sociale leven volledig stil te leggen. Ik heb veel begrip voor de organisatie."

   

  "Ik wou er graag presteren want het is toch de grootste voorjaarsklassieker. Zeker in het buitenland is Parijs-Roubaix de eendagskoers met het meeste aanzien. Het is doodzonde. Voor mij en voor alle deelnemers. Het is wat het is."

   

  Al zag Naesen toch nog een ander probleem voor Parijs-Roubaix: de staat van het parcours. "In het voorjaar zijn de kasseien vuil, maar niet zoals nu. Er lag 10 centimeter modder op. Daar kan je niet met een koersfiets over. Of ze dat zouden poetsen? Ik denk dat ze het graag zo gehouden hadden voor een mooie koers."

  In het voorjaar zijn de kasseien vuil, maar niet zoals nu. Er lag 10 centimeter modder op. Daar kan je niet met een koersfiets over

  "Ik kan Wout en Mathieu kloppen, maar of dat op de zondag van de Ronde zal zijn..."

  Naesen voelt wel dat zijn vorm goed is. "Ik wanhoop niet. Er zijn nog Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Het is heel goed dat die Vlaamse koersen nog doorgaan. Ze zijn hier ook wel streng en doen alles om het in goede banen te leiden. Sport is ook wat brood en spelen. Afleiding voor de mensen in deze trieste realiteit."

   

  Over zijn grootste concurrenten moet hij niet lang nadenken. "De mannen die je elke dag op tv ziet: Mathieu van der Poel, Wout van Aert en wereldkampioen Alaphilippe. En dan heb je nog Jasper Stuyven, Yves Lampaert, ... De jongens van altijd."


  "Of ik Mathieu en Wout kan kloppen? Als je aan de start het klassement zou opmaken, zouden ze een stuk voor mij staan. Het zijn sterkere en betere coureurs. Maar de koers moet altijd gereden worden. Ik heb ze al geklopt dus alles kan. Ik mag mezelf niet verbieden om erin te geloven. Ik weet dat het kan, maar of dat op de zondag van de Ronde van Vlaanderen zal lukken... Laat ons hopen."


  De erelijst van Naesen dit seizoen oogt nog leeg. Voelt hij druk? "Mijn ploeg belt me niet dagelijks om te zeggen dat ik moet winnen. Maar voor mezelf is het wel heel belangrijk. Er staan nog maar twee koersen op de kalender. En iedereen die iets betekent in het wielrennen heeft die erop staan. Dus het wordt moeilijk."