Wout van Aert: "Op de trainingen voel ik dat het nog altijd goed zit"

  Na een paar dagen (mentale) rust en vooral training begint Wout van Aert zondag in Gent-Wevelgem aan het laatste deel van zijn seizoen. Mét ambitie. "Ik heb er vertrouwen in dat ik mijn piek tot het einde kan rekken."

  Even mocht Wout van Aert er de riem afgooien, na zijn dubbele zilveren medaille op het WK. "Ik heb toch enkele lastige dagen gehad", geeft hij toe. "Ook omdat ik weer moest trainen in het Belgische weer."

   

  "Ik heb even overwogen om naar Girona te gaan, maar heb daar toch maar vanaf gezien omdat ik al zo vaak weg was. Het is toch ook aangenaam om thuis te zijn en de familie te kunnen zien."

   

  "Ik heb er dan maar voor gekozen om het Belgische weer te trotseren. Zodra ik erdoor was, begonnen de benen weer beter te draaien en kreeg ik weer de moed om nog eens alles uit de kast te halen."

  "Mijn batterij is weer opgeladen"

  Van Aert zag de afgelopen koersen vooral Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe indruk maken. "Ik heb toch wat met pijn in mijn hart naar die koersen gekeken. Luik en de Brabantse Pijl hebben me ook geleerd dat ik die koersen in de toekomst ook kan winnen."

   

  "Je zag toch dezelfde namen als die waarbij ik de wedstrijden ervoor in de buurt was. Toen ik naar de koers aan het kijken was, kwam die gedachte wel in mij op, zeker wanneer het dan ook nog 2 keer op een sprint eindigde en je denkt kans gehad te hebben."

   

  "Maar we hebben er goed over nagedacht en ik had toch wat training nodig. Als je alleen maar van koers naar koers gaat, valt na een tijdje je duurvermogen weg, omdat je alleen maar je explosiviteit aanscherpt."

   

  "De batterij zou nu weer helemaal opgeladen moeten zijn. Ik moet nog afwachten hoe mijn lichaam zal reageren, maar op de training gaat het alvast prima. Gisteren heb ik de Ronde verkend en op de hellingen voelde ik dat het goed zit. Ik heb er vertrouwen in dat ik mijn piek tot het einde kan rekken."

  Luik en de Brabantse Pijl hebben me ook geleerd dat ik die koersen in de toekomst ook kan winnen.

  Wout van Aert

  Wout van Aert is klaar voor drieluik: Gent-Wevelgem, de Ronde en Roubaix

  "Verwacht zware omstandigheden zondag in Wevelgem"

  Van Aert rijdt nog Gent-Wevelgem, de Ronde en dan Roubaix. "En allemaal met de ambitie om te winnen. Ik rijd Wevelgem zeker niet enkel als voorbereiding op die andere twee koersen."

   

  "Ik verwacht zware omstandigheden zondag, met een lange finale. Eerst zal de wind gevaarlijk zijn en dan de opeenvolging van de bergjes. Er is ook een beklimming extra van de Kemmelberg. Wevelgem wordt meteen een goeie waardemeter."

   

  "Ik denk dat er meer kans is dat er een klein groepje naar de finish gaat dan andere jaren. Als je het verschil kunt maken in de heuvelzone heb je meer kans om voorop te blijven."

  "Geen schrik van natte Roubaix, maar droog is toch ook prima"

  Parijs-Roubaix dreigt in deze regenachtige omstandigheden helemaal een hellentocht te worden. "Ik zag vandaag nog een foto van Benjamin Declercq, de broer van Tim. Je ziet bijna geen kasseien meer, alleen maar modder. Volgende week donderdag gaan we zelf verkennen. Ik ben benieuwd."

   

  "Ik heb er geen schrik van, maar het droombeeld van een natte Roubaix heb ik wel al wat bijgesteld toen we er vorig jaar in november gingen trainen. Er lag zoveel modder dat je er nauwelijks met een wegfiets over kon rijden. Toen dacht ik: droog is toch ook prima. Maar misschien kan ik zelf wel beter dan veel concurrenten met die omstandigheden omgaan."