Niels Van Zandweghe voor het EK roeien: "Zat nog nooit zo goed in mijn hoofd"

  Niels Van Zandweghe en Tim Brys zijn van plaats gewisseld in de boot: "Een verbetering."

  De komende dagen wordt in Poznan met het EK de enige grote roeicompetitie van het jaar afgewerkt. België heeft met de lichte dubbeltwee een kanshebber op een medaille.

  "Ik ben massa's tevreden dat er weer een echte competitie is", zegt Niels Van Zandweghe aan Sporza. "Vorig jaar hadden we brons op het EK, maar stilletjes hopen we nu op meer."

   

  "De lockdown is voor iedereen anders geweest. In veel landen was het strenger dan in België. Niet iedereen heeft dezelfde voorbereiding achter de rug. Wij hebben ook echt gepiekt, terwijl ik weet dat andere boten - zoals de Nederlandse acht - dat niet heeft gedaan. Ik verwacht veel rare uitslagen."

   

  Brys en Van Zandweghe gooiden het dit jaar bijna letterlijk over een andere boeg. Niet alleen met een nieuwe coach en een nieuw programma, maar ook met een onderlinge wissel in de boot. "We hebben het al een paar keer getest en ik denk dat het een verbetering is."

   

  "We hebben het gevoel dat we heel goed zijn momenteel. De trainingen zijn veelbelovend en in mijn kop zat het nog nooit zo goed. We hebben de hele zomer met de zwaargewichten getraind en af en toe kregen we op onze tanden van hen. Maar hierdoor hebben we nieuwe manieren moeten zoeken om nog verder te gaan."

  Nog 3 andere Belgische boten

  Naast het duo Brys/Van Zandweghe brengt België nog 3 andere boten in het water op het EK: Pierre De Loof en Ruben Claeys in de zware dubbeltwee, Tibo Vyvey in de lichte skiff en Louis Toussaint in de paraskiff.

   

  Het EK zou aanvankelijk begin juni plaatsvinden, maar werd wegens de wereldwijde gezondheidscrisis afgelast. Publiek wordt niet toegelaten in Poznan en alle deelnemers worden op COVID-19 getest. De reeksen en de herkansingen worden vrijdag geroeid, de halve finales en de C- en D-finales zaterdag, de A- en B-finales zondag.