Joachim Gérard klopt nummer 1 en wil leemte opvullen: "Lef en karakter getoond"

  Joachim Gérard won de voorbije 5 jaar 4 keer de Masters, maar nog nooit een grandslamtitel.

  Joachim Gérard beleeft een persoonlijk hoogtepunt op Roland Garros. De 31-jarige Belg bereikte er zijn 1e finale, nadat hij in de halve finale gestunt heeft tegen 's werelds nummer 1 Shingo Kunieda uit Japan. "Dit is een grote overwinning, vooral door de manier waarop", aldus Gérard. De 4-voudige Masters-winnaar gaat zaterdag voor zijn 1e grandslamtitel.

  Gérard neemt deel aan zijn 5e Roland Garros en tot dit jaar kon hij hier nooit eerder een enkelmatch winnen. Dat de nummer 4 van de wereld dan nu "de Roger Federer van het rolstoeltennis" kan vloeren op weg naar de finale, verheugt hem des te meer. De 36-jarige Japanner was in Parijs al 7 keer de beste en was dit jaar nog ongeslagen op een grandslamtoernooi. Hij telt 25 grandslamtitels.

   

  Pas na 2 uur en 46 minuten trok Gérard in een epische strijd met 7-5, 2-6 en 6-4 aan het langste eind. "Dit is een grote overwinning", triomfeerde Gérard. "Niet zozeer door het resultaat of het belang van de wedstrijd, maar vooral door de manier waarop ik won, met veel lef en karakter."

   

  "Ondanks het verlies van de tweede set, waarin ik na 2-2 4 spelletjes op een rij verloor, ben ik er voor blijven gaan. Ondanks fouten en verloren punten ben ik blijven vechten. Dat is waar ik het meest trots op ben."

  "Heb wapens om Hewett te verslaan"

  Zaterdag gaat Gérard in de finale voor een nieuwe stunt. Tegenstander is dan de 22-jarige Brit Alfie Hewett (ITF-3), de toernooiwinnaar van 2017. "Ik weet dat ik de wapens heb op hem te verslaan. Dat heb ik in het verleden al getoond (6 zeges, tegen 20 nederlagen), al lukte het op een grandslamtoernooi nog niet."

   

  "Ik ga proberen mijn spel te spelen en agressief te zijn. Zo moet ik te werk gaan. Tegen Kunieda heb ik goed geserveerd, maar het was vooral het mentale dat de doorslag gaf. Ik durfde met lef te spelen, stond hem niet toe de rally's te domineren en probeerde met mijn forehand het verschil te maken."

   

  "Dat zijn allemaal dingen waaraan ik met mijn coach gewerkt heb. Ik ben blij dat het nu zijn vruchten afwerpt." Zo hoopt de Belg zijn eerste grandslamtitel te pakken. Want ondanks 4 Masters-titels in de voorbije 5 jaar, is zijn grandslampalmares nog leeg.

  Ik heb met mijn coach aan heel wat dingen gewerkt. Ik ben blij dat dat zijn vruchten afwerpt.

  Joachim Gérard