Hirschi: "Denk nog vaak aan Bjorg Lambrecht, hij was enorme inspiratie"

Seizoensrevelatie Marc Hirschi in gesprek met Sammy Neyrinck.

Marc Hirschi is de jongste weken als een komeet naar het wielerfirmament geschoten. De 22-jarige Zwitser won een Tour-rit en de Waalse Pijl, werd 2e in Luik-Bastenaken-Luik en 3e op het WK. Redenen genoeg voor Sammy Neyrinck om zich in het spoor van de Sunweb-renner te nestelen.

Marc Hirschi was de voorbije weken niet weg te slaan uit de spits van het peloton. De jonge Zwitser steekt in een bloedvorm. "Toch heb ik in de koers vaak niet zo'n goed voorgevoel, ook in de Tour niet. Meestal denk ik dat het mijn dag niet zal zijn en dan ben ik toch beter dan ik gedacht had", verklapt hij.

 

"Het is allemaal heel snel gegaan voor mij. Die zege in de Tour was mijn 1e profzege. Wat ik nu al bereikt heb, was een droom of een doel voor mijn hele carrière. Ik heb nog geen tijd gehad om het allemaal te verwerken."

 

Wat kan er nog beter bij Hirschi? "Ik kan al zittend nog niet genoeg kracht op de pedalen zetten. Tijdens het WK of de Waalse Pijl heb ik bergop bijna alles rechtopstaand gefietst en dat kost krachten. Mijn spieren zijn nog niet sterk genoeg om zittend te klimmen. Dat heeft tijd nodig."

 

Twee jaar geleden werd Hirschi wereldkampioen bij de beloften, voor de betreurde Bjorg Lambrecht. "Ik denk nog veel aan Bjorg. We hebben veel duels uitgevochten. Ik denk dat hij er in de Waalse Pijl zeker bijgeweest zou zijn vooraan. Bjorg was een enorme inspiratiebron voor mij. Hij motiveerde mij om nog harder te werken. In de toekomst wil ik zeker een overwinning opdragen aan hem."

Sammy Neyrinck in het spoor van Marc Hirschi:

Benoot: "Progressie van Hirschi is ongelooflijk"

"Voor mij is Marc Hirschi de revelatie van het seizoen", zegt ploegmaat Tiesj Benoot in Extra Time Koers. "Het is ongelooflijk welke progressie hij dit jaar doorgemaakt heeft. Hij doet het op alle manieren. In de Tour won hij bijna na een solo van 100 kilometer en in Luik-Bastenaken-Luik denk ik dat hij altijd wint als de sprint normaal verloopt. Marc wordt een veelwinnaar."

 

"Als je hem ziet koersen, hoe hij zich door het peloton beweegt: hij is zo ontspannen. In Luik-Bastenaken-Luik vroeg hij 1 km voor de afdaling van de Roche aux Faucons - wat eigenlijk het belangrijkste punt in de koers is - hoeveel kilomter het nog was tot de volgende klim."

 

"Marc kan echt supergoed met de fiets rijden. Dat heeft hij in de Tour ook bergaf laten zien. Hij is zeer rustig. In de Tour keek hij 's ochtends op de bus welke rit eraan komt, dat wist hij een dag op voorhand niet. Maar hij heeft echt talent, dat zie je."