Ronde start niet op Grote Markt in Antwerpen: "Zo zeker geen publiek"

  Een massa volk in 2019 bij de start van de Ronde op de Grote Markt in Antwerpen.

  Flanders Classics heeft de startplaatsen van de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem veranderd. "We kunnen de nieuwe startplaatsen beter afsluiten voor het publiek", zegt Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics.

  De start van Gent-Wevelgem vindt zondag niet plaats op de Grote Markt van Ieper maar aan de Menenpoort. En de Ronde van Vlaanderen wordt op zondag 18 oktober niet op gang geschoten vanaf de Grote Markt van Antwerpen, maar vanaf het Steenplein.

   

  De organisatoren kunnen die nieuwe locaties veel beter afsluiten, zodat er geen toeschouwers aanwezig kunnen zijn op beide evenementen. Ook alle hellingen en kasseizones worden totaal publieksvrij gemaakt. Dat zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisator Flanders Classics.

   

  "Door de start te geven aan het Steenplein trekken we zowat 500 meter weg van het stadscentrum van Antwerpen. Maar het is en blijft natuurlijk een zeer mooie locatie om er het officieuze startschot te geven."

   

  "Bovendien kan het Steenplein perfect afgesloten worden zodat we de zekerheid hebben dat er geen publiek zal staan. Dit in tegenstelling tot de Grote Markt van Antwerpen."

  Het is niet zo dat we in beide gevallen naar een industriepark trekken, maar we kunnen op die plaatsen het publiek gemakkelijker weren.

  Tomas Van Den Spiegel

  Ook de startlocatie van Gent-Wevelgem is veranderd. "De Grote Markt van Ieper met de Lakenhalle was een prachtige plaats om te starten, maar we verhuizen nu naar de Menenpoort. Ook een locatie met een visueel zeer aantrekkelijk karakter."


  "Het is niet zo dat we in beide gevallen naar een industriepark trekken, maar we kunnen op die plaatsen het publiek gemakkelijker weren. Het is één van de vele ingrepen die we doen om onze wedstrijden zo coronaproof als mogelijk te organiseren."

   

  U kunt de voorstelling van de renners zondag in Gent-Wevelgem live volgen via onze livestream.

  "In 2021 willen wij ook nog onze koersen veilig kunnen organiseren"

  Flanders Classics lijkt een voorbeeld te willen stellen hoe het wel coronaproof kan. In de Tour de France of andere koersen liep het soms helemaal mis met drommen toeschouwers langs de kant. "We zitten natuurlijk heel laat op het seizoen en dan is het moeilijk om een voorbeeld te stellen."

   

  "Maar wij kijken vooral naar onszelf. Wij sluiten de kasseizones en de hellingen totaal af voor de toeschouwers. Hiervoor werd overleg gepleegd met de gouverneurs en de overheidsdiensten in de gemeenten en steden die we aandoen. Een aardig werkje, maar we hebben geen keuze."

   

  "De omstandigheden zijn ernaar dat we dit zo moeten aanpakken. En we kijken ook naar de toekomst. In 2021 willen wij ook nog onze koersen veilig kunnen organiseren. Dat kan enkel als wij nu zo werken", besluit Van Den Spiegel.