Pro League behoudt het vertrouwen in voorzitter Peter Croonen

  Peter Croonen blijft voorzitter van de Pro League. Er is genoeg vertrouwen in hem binnen de Algemene Vergadering om hem aan boord te houden. In november komt er wel een audit van de werking. Het laatste zitje in de Raad van Bestuur gaat dan weer naar Peter Willems, CEO van Oud-Heverlee Leuven.

  "Het was de kalmste vergadering sinds lang", zei CEO Pierre François na afloop van de Algemene Vergadering van de Pro League. Nochtans raakte gisteren bekend dat zijn positie en die van voorzitter Peter Croonen door 4 clubs onder vuur werden genomen.

   

  "Ik wens mijn verantwoordelijkheid niet af te schuiven", reageerde François daarop. "Maar ik ben zeker niet de enige verantwoordelijke. Als we een les getrokken hebben, is het wel dat we beter met onze leden moeten communiceren. Alle leden moeten het gevoel hebben gehoord te worden en op dat vlak is er bij de clubs wat onvrede." 

   

  Omdat het punt niet officieel op de agenda stond, kwam het vandaag niet tot een stemming. Wel voelden beide heren voldoende vertrouwen om gewoon te blijven werken. Volgende maand komt er wel een doorlichting van de werking van de Pro League door een onafhankelijke partij (meer daarover hieronder).

   

  Een punt dat wel op de agenda stond, was het laatste zitje in de Raad van Bestuur. Dat ging naar Peter Willems, CEO van promovendus Oud-Heverlee Leuven. Vincent Goemare van Cercle Brugge was de tweede kandidaat, maar hij trok zijn kandidatuur uiteindelijk in.

  Audit bereidt langetermijnvisie voor

  Zeven auditbedrijven hebben zich bij de Pro League kandidaat gesteld om de werking van de profliga door te lichten en de toekomst van het Belgische profvoetbal te bepalen.

   

  "We moeten weten welke koers we de komende 5 à 10 jaar willen varen", lichtte François toe. De raad van bestuur van de Pro League kreeg eind juli het mandaat om een nieuwe beleidsstrategie en -visie voor de vereniging van professionele voetbalclubs uit te denken. Bedoeling is om de eigen werking grondig te evalueren om uiteindelijk tot een nieuwe visie te komen voor de Pro League.

   

  "De belangrijke pijlers zijn: het sportieve, corporate governance, business en digitalisering", vertelde François. "Ook het ideale competitieformat en wat er de voorbije maanden is gebeurd, moeten onderwerp uitmaken van deze doorlichting."

   

  Zeven auditbedrijven stelden zich kandidaat om die oefening in goede banen te leiden. Het management van de Pro League neemt nu een maand de tijd om die voorstellen te bestuderen. Op 9 november wordt een panel aangeduid. Dat team zal worden aangevuld met 3 leden van de raad van bestuur.

  De doorlichting door een extern auditbureau en de langetermijnvisie die daaruit moet voortvloeien, moeten de problematische aanpak en imagoschade waarvan hierboven sprake in de toekomst ook vermijden.