Ga naar de inhoud

Einde verhaal voor Bartomeu? Barça-socio's verzamelen genoeg handtekeningen voor motie van wantrouwen

Is het rijk van Bartomeu uit?

Tegenstanders van FC Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu hebben voldoende handtekeningen verzameld om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de directie van de club. Dat heeft de zakenman Jordi Farré, die mee aan de wieg stond van het verzet, aangekondigd. Hij hoopt dat Bartomeu nu de eer aan zichzelf zal houden.

Bartomeu ligt al een tijdje onder vuur bij Barcelona en de kritiek is alleen maar luider geworden na de 8-2-vernedering tegen Bayern München in de kwartfinales van de Champions League. Ook de uitspraken van sterspeler Lionel Messi over het beleid binnen de club hielpen de zaak van Bartomeu niet. Hij vroeg zelfs om het ontslag van de voorzitter.

 

De Argentijn besliste uiteindelijk met tegenzin zijn contract bij Barça, dat nog één seizoen loopt, uit te doen. Maar vlak nadat Messi zijn transferverzoek had ingediend, besliste Jordi Farré alles in het werk te stellen voor een motie van wantrouwen tegen Bartomeu. Uiteindelijk verzamelde hij 20.731 handtekeningen bij de socio's, ruim meer dan het aantal (16.521) dat nodig is om een referendum uit te lokken.

 

Dat referendum moet nu binnen de 20 dagen plaatsvinden. Als tweederde van de stemmers voor het vertrek van Bartomeu stemt, dan moet hij vertrekken. Maar of er ook een (geldig) referendum komt, is onwaarschijnlijk. Minstens 10 procent van de socio's moet deelnemen aan het referendum opdat het resultaat geldig zou zijn. En dat dreigt moeilijk te worden door het coronavirus.   

 

"Ik denk dat er geen referendum zal zijn en dat Bartomeu en zijn ploeg zullen opstappen", zei Jordi Farré in de Spaanse media. "Ik roep hen op te vertrekken en zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te roepen."

 

Normaal gezien is Bartomeu voorzitter tot maart 2021. Dan zijn er nieuwe verkiezingen. Farré is zelf kandidaat om voorzitter te worden. Hij kreeg voor zijn initatief tegen Bartomeu de steun van twee andere kandidaat-voorzitters, Victor Font en Lluis Fernandez Ala.